Тиждень імунізації-2017: вакцини приносять результат!

Всесвітній тиждень імунізації, який проводиться в останній тиждень квітня, покликаний сприяти більш активному використанню вакцин для захисту людей різного віку від хвороб. Імунізація рятує мільйони життів і отримала широке визнання в якості одного з найдієвіших і витратоеффективних заходів в області охорони здоров’я. На сьогоднішній день в світі все ще налічується 19,4 мільйони невакцинованих або недостатньо вакцинованих дітей.

З початку Десятиліття вакцин минуло п’ять років

У 2017 році завершується половина терміну, на який розрахований Глобальний план дій щодо вакцин (ГПДВ). Цей план було схвалено 194 державами-членами на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в травні 2012 р. Він покликаний до 2020 р., за рахунок загального доступу до імунізації, запобігти мільйонам смертей від хвороб, які можна попередити за допомогою вакцин.

Незважаючи на покращення, досягнуті в окремих країнах, і значний глобальний показник впровадження нових вакцин, виконання всіх завдань, пов’язаних з викоріненням хвороб, включаючи кір, краснуху, а також правець матерів і новонароджених, відбувається з відставанням від графіка. Щоб забезпечити виживання і процвітання для всіх людей на всій планеті, країни повинні докласти більш узгоджених зусилля для досягнення цілей ГПДВ до 2020 року. Крім того, країнам, які досягли поставлених цілей або досягли прогресу в їх досягненні, слід і надалі докладати зусилля в цьому напрямку.

Цілі кампанії 2017 року

Основна мета кампанії полягає в підвищенні інформованості щодо критичного значення повної імунізації протягом усього життя, та її ролі в досягненні Цілей в галузі сталого розвитку на період до 2030 року. В рамках кампанії 2017 року ВООЗ та її партнери ставлять перед собою такі завдання:

  • Привернути увагу до важливості імунізації, як одного з основних пріоритетів для інвестицій в глобальну охорону здоров’я.
  • Сприяти розумінню практичних кроків, які необхідно зробити для успішної реалізації Глобального плану дій щодо вакцин.
  • Продемонструвати роль імунізації в сталому розвитку і забезпеченні безпеки в області охорони здоров’я в світі.

Чому сьогодні імунізація важлива як ніколи

Розширення доступу до імунізації відіграє ключову роль в досягненні Цілей в галузі сталого розвитку. Планова імунізація є наріжним каменем ефективної первинної медико-санітарної допомоги та загального охоплення медико-санітарною допомогою, оскільки вона забезпечує контакт з центром надання медико-санітарної допомоги вже на початку життя і дає кожній дитині шанс на здорове життя з самого народження.

Крім того, імунізація є однією з основоположних стратегій для досягнення інших пріоритетних цілей в галузі охорони здоров’я – від боротьби з вірусним гепатитом до стримування стійкості до протимікробних препаратів, забезпечення платформи для охорони здоров’я підлітків та підвищення якості допологової допомоги і допомоги новонародженим.

Джерело

Вам також буде цікаво: