В столиці зростає захворюваність на кір

В Києві зафіксовано ріст захворюваності на кір. За інформацією заступника голови КМДА Миколи Поворозника станом на 23 листопада в столиці зареєстровано вже 79 випадків цього захворювання. 63 хворих (у тому числі 52 дитини) було госпіталізовано, понад 40% хворих мали важку форму захворювання. З усіх захворілих лише троє дітей мали щеплення, які хоч і не вберегли від хвороби, але значно полегшили її перебіг.

«Сьогодні столиця забезпечена вакцинами проти кору в достатній кількості. Тож закликаю киян звернутися до лікаря, проконсультуватися щодо можливості вакцинації для себе та своїх дітей і щепитися, щоб ефективно убезпечитися в період можливого спалаху цієї хвороби», – наголосив Микола Поворозник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кір: запитання та відповіді

Що ж до ситуації по Україні в цілому, то найбільшу кількість захворілих на кір станом на 1 листопада 2017 року було зареєстровано в Івано-Франківській (852 випадки), Одеській (730 випадків) та Тернопільскій (71 випадок) областях. Але у листопаді спалахи кору було також зареєстровано у Чернівецькій (190 випадків) та Запорізькій (122 випадки) областях. Більшість осіб, що захворіли, – нещеплені діти. Через недостатнє охоплення населення профілактичними щепленнями експерти прогнозують подальше зростання захворюваності на кір у 2018 році.

Симптомами кору є висока температура, нежить, головний біль, запалення слизової оболонки очей, сухий кашель, пронос, блювота. Також специфічним симптомом є висип, що вкриває все тіло (він з’являється на 4-5 день хвороби). Тривалість хвороби з симптомами – до 4 тижнів

Кір є надзвичайно заразним захворюванням – імовірність зараження після контакту з хворим сягає 90%. Ліків від кору не існує. Але від хвороби можна захиститись, зробивши щеплення – дві дози вакцини попереджують можливість інфікування на 97%.

Вам також буде цікаво: