«В науці нема місця для демократії»: вірусолог про антивакцинальну пропаганду

Цією публікацією відкриваємо цикл статей про науковців, що не лише підтримують вакцнацію, але й активно пропагують її. Перший наш герой – італійський вірусолог Роберто Буріоні.

Протягом останніх декількох років антивакцинальна пропаганда поширюється в Італії та інших європейських країнах. В результаті зростає кількість батьків, що відмовляються вакцинувати дітей від смертельно небезпечних захворювань.

Коли фейкові новини стають «вірусними», хто зможе боротися з ним краще за вірусолога? 56-річний Роберто Буріоні – професор мікробіології та вірусології університету Vita-Salute San Raffaele в Мілані – розпочав Інтернет-боротьбу з антивакцинальними «теоріями змови».

 «Я не проти відвертої та жорсткої розмови з тими, хто «гуглив» 5 хвилин та намагається вчити мене вірусології, якій я присвятив 35 років життя», – сказав Буріоні в інтерв’ю виданню Sky News.

Антивакцинальну позицію вчений відверто називає «дурістю» і згоден з тим, що нещеплені діти не мають відвідувати дитячі колективи. «Йдіть до стоматолога та видаляйте нерв без анестезії», – саркастично радить лікар тим,  хто заперечує досягнення сучасної медицини.

Для своїх прихильників Буріоні – голос здорового глузду: майже 450 тисяч осіб підписані на його сторінку в мережі Фейсбук і майже така сама кількість людей вподобало сторінку. В Твітері лікар має 76 600 підписників, а його книжки стають бестселерами в Італії.

Роберто Буріоні

Проте не всі в захваті від просвітницької діяльності Буріоні – йому та його 7-річній доньці навіть погрожували вбивством, а в соцмережах називали «фашистом» та «сатаністом».

 «Надзвичайно дивно та неприємно – це ніби отримувати погрози через твердження, що куріння шкідливе для здоров’я», – розповідає Буріоні.

Італія виявилася ідеальним середовищем для розквіту антивакцинальних міфів. Після багатьох років політичної нестабільності багато італійців не довіряє будь-яким офіційним твердженням. А теперішній уряд займає щонайменше неоднозначну позицію щодо вакцинації. Матео Сальвіні, замісник прем’єр-міністра країни, навіть сказав, що вакцинація від 10 хвороб, яка є в Італії обов’язковою, «не має користі, а в багатьох випадках навіть небезпечна». Тим не менше, уряд повернувся до закону про обов’язкову вакцинацію, незважаючи на оголошений раніше намір його скасувати.

В Італії кількість випадків кору зросла з 250 випадків в 2015 році до 5000 випадків у 2017 році. За перші 9 місяців 2018 року було зареєстровано майже 2300 випадків захворювання.

В 2010 році охоплення щепленнями в Італії було на рівні 90.6% , але протягом наступних декількох років знизилося до 85.2 % в 2015. На даний момент ця цифра зросла до 87.3%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робити щеплення треба обовязково – лікар Комаровський

Антивакцинальний рух в Європі не обмежується Італією. Наприклад, Національна служба здоров’я Великобританії заявляє про зростання кількості лабораторно підтверджених випадків кору: 259 у 2017 році та 913 за перші 9 місяців 2018 року.

Наразі спалах кору у Великобританії знаходиться під контролем. Але громадянам, тим не менше, радять перевірити, чи отримали вони дві необхідні дози вакцини КПК від кору, краснухи та епідемічного паротиту.

В Англії 2 дози КПК отримало 87% дітей, хоча рекомендований рівень охоплення для створення колективного імунітету – 95%. Цікаво, що саме колишній лікар з Великобританії Ендрю Вейкфілд в 1998 році надрукував сфальшоване дослідження щодо зв’язку вакцини КПК та аутизму.

Пізніше дослідження було повністю дискредитоване та відкликане з журналу «Ланцет», а Вейкфілда було позбавлено ліцензії. Проте шкода, заподіяна цим псевдодослідженням, виявилась величезною. Хибна інформація про щеплення й досі розповсюджується через Інтернет за підтримки популістів від політики.

ВООЗ фіксує зростання захворюваності на кір в усьому світі, особливо в Європі та Латинській Америці. Однією з причин цього є відмова батьків вакцинувати дітей.

В 2017 році згідно даних ООН було зафіксовано 173 тисячі випадків захворювання на кір – це на 30% більше, ніж у попередньому році. Померло близько 110 тисяч осіб – переважно, дітей.

Доктор Сет Берклі, виконавчий директор Альянсу з вакцин GAVI, зазначає, що «зростання захворюваності на кір викликає стурбованість, але не дивує». На його думку, серед факторів, що сприяли цьому, – «недооцінювання небезпеки вакцинокерованих хвороб та розповсюдження хибної інформації про вакцини».

Професор Буріоні не зміг промовчати, побачивши, як до Європи повертаються давно забуті хвороби. Тому він почав просвітницьку діяльність в мережі Інтернет.


 «Дякуючи Богові, ми всі забули, наскільки жахливими є керовані інфекції. Як лікар я бачив, як діти помирають від кору. Тому я вважаю, що мій обов’язок як науковця, громадянина та батька – зробити так, щоб мій голос почули», – зазначив професор в інтерв’ю виданню Sky News.

В одному зі своїх постів у соцмережах Буріоні процитував лист письменника Роальда Дала (автора відомої казки «Чарлі та шоколадна фабрика»)  про смерть його 7-річної доньки Олівії від кору в 1962 році.

Роальд Дал, автор казки “Чарлі та шоколадна фабрика”

 «Я помітив, що її пальці та її мозок ніби втратили між собою зв’язок, і вона не може нічого робити. Я спитав її: ‘Ти нормально почуваєшся?’ ‘Я дуже хочу спати’, – відповіла вона. За годину вона була непритомна. Через 12 годин вона померла».

Дал написав цього листа в 1986 році, закликаючи батьків вакцинувати дітей: «Які ще сумніви ви маєте? Це злочин  – лишити свою дитину невакцинованою».

Незважаючи на незадоволення антивакцинаторів, професор Буріоні продовжує розповсюджувати науково обґрунтовану інформацію про імунопрофілактику – нещодавно розпочав роботу його сайт. Також за просвітницькою діяльністю лікаря можна слідкувати на його сторінках в мережах Фейсбук та Твітер.

«В науці нема місця демократії. Швидкість світла не визначається голосуванням. Ми повинні багато вчитися перш ніж висловлюватися з приводу науки», – Роберто Буріоні.

Джерело: https://news.sky.com/story/meet-the-doctor-curing-fake-news-italian-wages-twitter-war-against-anti-vaxxers-11584301

Вам також буде цікаво: