Вакцинація від кору не пригнічує імунітет – імунолог

Кампанія з вакцинації від кору у Львівській області, анонсована МОЗ України, стала приводом для ряду спекуляцій у соціальних мережах. Незважаючи на те, що про «додаткову» чи «позапланову» вакцинацію мова не йде – кампанія має на меті щеплення школярів, що не отримали жодної дози вакцини або не закінчили курс вакцинації – новина викликала багато питань як у батьків, так і у медичних працівників. Відповісти на найактуальніші питання щодо вакцинації від кору нам допоможе експерт: головний позаштатний імунолог Департаменту охорони здоров’я Одеської облдержадміністрації (ДОЗ ООДА), завідуюча  центром клінічної імунології КУ «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня», національний тренер  ЮНІСЕФ з питань iмунiзацii Людмила Іванівна Самойленко.

Чи можна щеплюватися від кору в період підвищення захворюваності на ГРВІ та грип?

Легкі супутні інфекції не розглядаються як протипокази до вакцинації. Введення вакцини КПК (комплексної вакцини від кору, паротиту та краснухи) не рекомендоване лише особам з високою температурою тіла чи іншими ознаками серйозного захворювання. Також протипокази до щеплення КПК  включають тяжкі алергічні реакції на введення попередньої дози цієї вакцини у вигляді анафілактичного шоку чи токсичної еритеми або тяжкі алергічні реакції на компоненти вакцини (наприклад, неоміцин чи желатин); вагітність; тяжкий імунодефіцит; прогресуючу ВІЛ-інфекцію; прогресуючу лейкемію чи лімфому, інші тяжкі онкологічні захворювання; проведення терапії високими дозами стероїдних гормонів, алкілованими чи метаболічними препаратами, проведення променевої терапії, яка пригнічує імунітет.

Людмила Самойленко

А раптом у дитини приховані проблеми з імунною системою, а їй  зроблять щеплення?     

Цього можна не боятися:  захворювання імунної системи обов’язково про себе заявляють. Якщо у людини є проблеми з імунною системою, то це обов’язково проявляється тяжкими інфекційними захворюваннями: пневмоніями, частими бактеріальними інфекціями шкіри, носоглотки,  нирок та інших органів і цим особам треба звернутися на консультацію, щоб  пройти необхідне обстеження та лікування.  Більше того, дуже часто таким пацієнтам призначається додаткова вакцинація для захисту від тяжкого перебігу захворювання. Адже, на жаль,  розраховувати на повноцінну імунну відповідь у таких пацієнтів не доводиться, а в результаті вакцинації формуються захисні  антитіла, що знешкоджують збудник хвороби.

Чи можна робити щеплення від кору в період підйому захворюваності?

Коли вакцина вводиться в період зростання захворюваності,  використовується принцип екстреної профілактики. Вакцина КПК може використовуватись у випадку контакту з хворим на кір: нещепленим чи недощепленим особам вакцина вводиться протягом 72 годин з моменту впливу вірусу кору з метою захисту від захворювання. Якщо в цьому випадку хвороба все ж розвивається, то симптоми зазвичай нетяжкі, а тривалість хвороби скорочується.

Після введення вакцини одразу починають працювати неспецифічні фактори захисту – це ті ланки імунної системи, що першими включаються в захист.

На 7 день після вакцинації починається вироблення антитіл; на 10 день їх кількість складає близько 50% , на кінець третього тижня антитіла практично повністю вироблені і це означає, що пацієнт захищений.

В ситуації  з вакциною імунна система ніби біжить «наввипередки» з вірусом. Якщо ми вакциновані, то імунна система буде готова до зустрічі з ним.

Таким чином вакцинація ефективна навіть у випадку, коли щеплення зробили в інкубаційному періоді захворювання – в цьому випадку перебіг захворювання буде легшим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справжніх протипоказів до вакцинації від кору дуже мало – імунолог

Чи вакцина проти кору має імуносупресивну дію?

Вакцина КПК, як і будь-яка інша вакцина, не здатна «пригнічувати» імунітет. Антигенне навантаження, яке щодня витримує організм дитини при контактах з «дикими» вірусами, бактеріями, грибками тощо, є набагато більшим, ніж можуть спричинити усі вакцини Національного календаря разом узяті. Сучасні дослідження підтверджують відсутність розвитку клінічно значущої імуносупресії з розвитком інвазивних бактеріальних інфекцій протягом мінімум 3-х місяців після щеплення КПК. Більше того, як і у випадку  будь-якої вакцинації,  вироблення захисних антитіл до кору завжди починається з роботи неспецифічної ланки імунної системи – тих клітин, що знаходять та намагаються знешкодити будь-які  «чужі» клітини. А це означає, що можливе посилення імунної відповіді на будь-яку інфекцію. 

А ось захворювання (!) на кір справді може викликати тимчасову імуносупресію. Саме тому вакцинація від нього дозволяє попередити й інші інфекційні захворювання і згідно даних ВООЗ значно знижує загальну дитячу смертність.  

Бесіду провела Марія Калмикова

Вам також буде цікаво: