Ти можеш від них захиститись. Поліомієліт

Продовжуємо знайомство з небезпечними хворобами, від яких захищає вакцинація. Допоможе нам в цьому експерт – лікар-педіатр Київського міського дитячого діагностичного центру,  популяризатор науки, координатор освітніх проектів “Медичні пікніки” та “Наукові пікніки“, агент змін з вакцинації ГО “Батьки за вакцинацію” Анастасія Бикова-Шелевицька.

24 жовтня світ відзначає Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Про це небезпечне захворювання ми почали забувати завдяки масовій вакцинації.

Це та хвороба, яку ми можемо подолати. Поліомієліт стане наступною хворобою після натуральної віспи, яка буде знищена. Залишилось ще трохи: наразі кількість випадків захворювання  у світі знизилася на 99% .

💢 Як заразитись?

Вірус поширюється через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду і є дуже небезпечним через свій шлях передачі: достатьно не помити руки чи випити зараженої води

📌 Через який час після зараження з’являться перші симптоми?

Інкубаційний період – час від впливу хвороби – зазвичай становить від 5 і аж до 30 днів (в середньому 5-15 днів)

💢 Які симптоми?

У 70% випадків захворювання проходить безсимптомно, у 25% симптоми можуть бути схожі на пересічну застуду: головний біль, нежить, підвищення температури. Також можуть бути шлунково-кишкові розлади: нудота, блювота, біль в животі.

Люди, які перехворіли безсимптомно, можуть ставати носіями вірусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ти можеш від них захиститись. Краснуха

📌 Що може бути найгірше? Які ускладнення?

Одному із 200 хворих через кілька днів після поліпшення стану стає знову гірше:

– з’являється гарячка;

– розвивається параліч.

Найчастіше паралізує ноги, рідше м’язи голови і тулуба.

У важких випадках – параліч дихальних м’язів і діафрагми, що призводить до порушення дихання і кровообігу. 2-5% хворих на параліч дітей та 15-30% дорослих помирають, в основному, від порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури.

Через параліч дихальних м’язів та діафрагми хворі мали весь час знаходитись в апаратах, відомих як “залізні легені”.

Параліч може пройти після процесу тривалої реабілітації, яка може тривати кілька років, проте більшість стають людьми з інвалідністю на все життя (через важкі деформації кінцівок та хребта).

💢 Довготривалі наслідки

У 25-50% перехворівших на поліомієліт без паралічів через 15-30 років (у віці 35-60 років) з’являються симптоми пост-поліомієлітного синдрому – слабкість м’язів, біль у м’язах, хронічна втома, які можуть з часом прогресувати, пов’язані із вірусним зараженням нервової системи. Проте причини виникнення цих симптомів повторно і способи їх попередження є малодослідженими.

✅ Як захиститись?

Вакцинація – єдиний захист від хвороби:

У віці 2 та 4 місяці  потрібно отримати щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною.

У 6 місяців, 1.5 роки, 6 років та 14 років треба провести вакцинацію оральною поліомієлітною вакциною.

Якщо ваша дитина пропустила своє планове щеплення, то проконсультуйтесь зі своїм педіатром за яким графіком вам потрібно робити щеплення далі.

🛡️ Лікування:

Специфічного лікування не існує.

Видужання (відновлення функцій м’язів) може тривати місяці і навіть роки. Часто повне одужання не настає і хворий назавжди стає людиною з інвалідністю.

Ми зможемо побороти поліо! Нам лишилося ще трошки.

Вам також буде цікаво: