Реліз Круглого столу “Стратегія розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб”

У 2019 році Україна демонструє найвищі показники охоплення профілактичними щепленнями дітей 1 року життя, починаючи з 2013 року. Разом з тим, показник охоплення вакцинацією не нижче 95% все ще залишається амбітною метою. Співпраця між органами виконавчої влади, громадськими та професійними об’єднаннями з залученням міжнародного досвіду забезпечила можливість напрацювати нові підходи до розвитку імунопрофілактики для досягнення кращих результатів. З цією метою у 2019 році Урядом затверджено національну Стратегію з розвитку імунопрофілактики, розробленої за підтримки міжнародних партнерів з Всесвітньої організації охорони здоров’я та Centers for Disease Control and Prevention.

Про це йшлося на круглому столі з питань імунопрофілактики, що відбувся 23 грудня 2019 року в інформаційному агентстві “Укрінформ” та зібрав представників влади, міжнародних партнерів України, громадськості, наукової та лікарської спільноти.

“Зменшення захворюваності населення є однією з цілей Уряду на найближчі 5 років. Імунопрофілактика – це ключовий інструмент для досягнення цієї мети”, – зазначила в своєму виступі Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька. “Імунізація має бути пріоритетом роботи для керівників областей та департаментів охорони здоров’я, – на цьому ми постійно наголошуємо на урядових нарадах”, – підкреслила Зоряна Скалецька.

Вона повідомила, що протягом 2020 року заплановано створення та підтримка відділів імунопрофілактики у регіональних Центрів громадського здоров’я.

“В 2020 році ми налаштовані покращити ситуацію з механізмом “дотримання холодового ланцюга”. Один з перших кроків – зробити аудит для місцевої влади щодо холодильного обладнання. Наявність у закладі обладнання, яке відповідає нормам, буде одним з факторів укладання контрактів з НСЗУ”, – підкреслила міністр Зоряна Скалецька.

Також міністр охорони здоров’я повідомила, що МОЗ проводить економічні розрахунки з метою розширення доступу населення до нових вакцин, зокрема, проти пневмококової інфекції, за кошти державного бюджету.

Якщо на законодавчому рівні не існуватиме адміністративної відповідальності за відмову у вакцинації і кожна людина буде приймати рішення щодо вакцинації себе або своїх дітей на власний розсуд керуючись емоціями і міфами з соціальних мереж, то колективного імунітету в Україні ми ніколи не досягнемо”, – зазначила Лада Булах,  член комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД. Вона повідомила про ініціативу створення міжгалузевої групи з метою переглянути відповідальність за наслідки відмови батьків від вакцинації дітей, захищаючи право дітей на освіту в безпечному середовищі. “Ми можемо подолати імунокеровані інфекції і завершити спалахи поліо, кору і дифтирії в минулому нашої держави.”

“Інформаційна кампанія з імунопрофілактики має бути більш потужною. І тут важлива співпраця різних міністерств – МОЗ, Міносвіти, Мінінформполітики. Про важливість імунопрофілактики мають розповідати в освітніх закладах, щоб підвищувати інформованість учнів та їхніх батьків, а також з екранів телевізорів-у доступному та цікавому форматі. З огляду на вкрай низькі показники охоплення щепленнями, вакцинація має стати пріоритетом дій уряду”, – наголосила Ольга Стефанишина, членкиня комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. 

Андрій Скіпальський, генеральний директор Директорату громадського здоров’я, презентував Стратегію розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики, на період до 2022 року, що була схвалена Урядом 27 листопада 2109 року. Ключовими завданнями Стратегії є 95% рівень охоплення плановими щепленнями, 80% рівень охоплення  тих, хто пропустив планову імунізацію, та створення 25% буферного запасу вакцин.

“Ключовим напрямами розбудови програми імунопрофілактики, які охоплює Стратегія, є нормативні та фінансові передумови, “холодовий ланцюг”, фармакологічний нагляд, освіта та мотивація медиків, комунікація з населенням, надзвичайні ситуації та епіднагляд. Ефективність цього документу залежить від імплементації його в регіонах”, – зазначив Андрій Скіпальський.

Ігор Кузін, в.о. Генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України, оприлюднив актуальні дані охоплення профілактичними щепленнями в Україні. Ці показники серед дітей 1 року життя за 11 місяців 2019 року сягають, відповідно:

73,7% – АКДП-3

84,1% – КПК-1

72,8% – Поліо-3

84,8% – Гепатит В -1.

Ігор Кузін повідомив, що до кінця року очікується досягти охоплення  АКДП (діти 1 року) вище 80%. Також він зазначив, що спалах кору в Україні добігає кінця, і він став досвідом співпраці з місцевою владою, департаментами охорони здоров’я, силовими структурами, тому що  об’єднав відомства та організації, які опікуються цим питанням.

 «За підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я та при технічному супроводі Центру громадського здоров’я було запущено процес трирічного планування закупівлі  вакцин, і саме це дозволяє забезпечити безперервне постачання вакцин на територію України. Подовження механізму закупівель вакцин із залученням міжнародних спеціалізованих організацій дозволив подолати корупцію у закупівлях та ефективно використовувати державні кошти.

 “Ще один важливий крок, який ми зробили в напрямку покращення імунопрофілактики – законодавчо врегульовано перерозподіл вакцин між регіонами, а також  дозволено використовувати вакцини, придбані за кошти Державного бюджету, приватними закладами охорони здоров’я та фізичними особами-підприємцями, які одержали ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики, за умови укладення ними, як надавачами медичних послуг, договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з Національною службою здоров’я України ”,  – сказав Кузін.

“Імунопрофілактика та 95% охоплення щепленнями – це інструмент для досягнення мети, якою є забезпечення здоров’я та благополуччя для населення, для к здоров’я кожної людини протягом її життя”, – підкреслила Вусала Аллахвердієва, технічний спеціаліст, програма “Захворювання, що попереджаються вакцинацією та імунізація”, бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (WHO) в Україні. Вона зазначила, що більшість заходів для досягнення цієї мети відбувається на рівні суспільства. “Здоров’я має бути частиною усіх політик”, – резюмувала Др. Вусала Аллахвердієва.

В своєму виступі Віктор Ляшко, експерт за напрямком розбудови системи громадського здоров’я проектного офісу реформ Міністерства охорони здоров’я України, звернув увагу на 10  заходів з вакцинації, запропонованих на Глобальному саміті з вакцинації 12 вересня 2019 року в Брюсселі.

“Україна має нарешті вийти з “червоної лінії” ризиків інфекційних захворювань, які можна попередити вакцинацією. Ми плануємо впровадити механізм підзвітності по 10 тезах, окреслених на Глобальному саміті з вакцинації, як один з інструментів вимірювання процесу ефективності заходів з імунопрофілактики в рамках виконання Стратегії”, – сказав Віктор Ляшко.

Микола Поліщук, професор, в.о. президента Товариства Червоного Хреста України звернув увагу на роль та місце неурядових організацій в профілактиці захворювань, починаючи з боротьби з віспою.

“Червоний Хрест брав участь в координації з ключовими сторонами в момент спалаху кору  в Україні. Ми поширювали просвітницькі матеріали, брали участь у виступах в ЗМІ, в інформаційних акціях. Товариство Червоного Хреста готово й надалі співпрацювати в напрямку попередження інфекційних хвороб”, – підсумував Микола Поліщук.

Світлана Неринова, начальник відділу дошкільної освіти директорату дошкільної та шкільної освіти МОН, зазначила, що Міністерство освіти і науки підтримує заходи, спрямовані на імунізацію дітей.

“Сьогодні не всі батьки хочуть щепити дітей. Потрібно розширювати проведення кампанії для роз’ясненню серед закладів освіти, запрошувати лікарів, які б пояснили батькам необхідність та наслідки. МОЗ повинно взяти на себе відповідальність та визначитися стосовно врегулювання питання щодо дітей, які нещепленими відвідують заклади”, – сказала Світлана Неринова.

Колегу підтримала Олена Ішутіна, головний спеціаліст директорату дошкільної та шкільної освіти, яка додала про необхідність внесення змін в нормативну базу щодо довідок.

“Кожен відвойований відсоток вакцинованих буде коштувати дорожче з точки зору зусиль, які мають докласти сторони для досягнення мети,  – зазначив Андрій Славуцький, керівник програми з питань здоров’я, харчування та ВІЛ/СНІД Дитячого Фонду Організації Об’єднаних Націй (UNICEF) в Україні. – “Навіть коли Україна досягне рівня 95% в середньому по країні, треба розуміти, що це означає, що в багатьох регіонах цей показник буде значно нижче. І там потрібно сконцентрувати всі зусилля з підвищення імунітету дітей до рівня, при якому буде неможлива епідемічна передача інфекції”

Умід Шарапов, доктор медичних наук, епідеміолог відділу глобальної імунізації Центру глобального здоров’я та Центру з контролю та профілактики захворювань, Атланта, США, відзначив важливість тренінгів на тему вакцинації, які проводяться урядовими, громадськими та міжнародними організаціями для батьків та лікарів.

“Підвищення рівнів охоплення щепленнями свідчить про наявність в Україні політичної волі в цьому питанні”, – підкреслив Умід Шарапов. Він додав, що взаємодія з освітою є умовою успішнос і програм імунізації.

“Ротарі Інтернешнл є одним з ініціаторів програми з викорінення поліомієліту. Спільна робота дає результат, але він ще не є таким, яким хочемо бачити. Тому Ротарі має намір продовжити боротьбу”, сказав Сергій Завадський, представник Ротарі Інтернешнл, Паст-Губернатор Дистрикту 2232 (Україна-Білорусь), голова ротарійського Національного комітету Поліо Плюс в Україні.

“В Україні працює  більше 50 Ротарі клубів, які об’єднують близько 1000 людей в різних регіонах, тому ми активно підтримуємо роботу в напрямку імунопрофілактики на місцях”, – резюмував Сергій Завадський.

Олена Лукашевич, директор Київського міського центру громадського здоров’я підкреслила, що завдання громадського здоров’я – не лише нагадати про відповідальність, але й долучити тих, кому бракує знань. Вона наголосила на важливості підтримки вакцинації власним прикладом. «Київський міський голова Віталій Кличко, який є головою асоціації мерів міст України, влітку власним прикладом дав старт кампанії з вакцинації проти дифтерії, яку підтримали мери інших міст», – сказала Олена Лукашевич.

Алла Волоха, професор, доктор медичних наук, завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Л. Шупика, звернула увагу на роль лікарів у ставленні населення до вакцинопрофілактики.

“З метою поповнення знань лікарів щодо імунопрофілактики інфекційних хвороб співробітниками кафедри був розроблений навчально-методичний посібник “Імунопрофілактика інфекційних хвороб”, виданий минулого року і перевиданий цього року. Майже всі примірники вже блискавично розійшлись серед медичної спільноти. Планується створення он-лайн доступу до електронного варіанту цього посібника для всіх медичних працівників, які потребують інформації про імунопрофілактику. Велика увага в ньому також приділена удосконаленню комунікаційної політики для ефективного проведення імунопрофілактики”, – сказала Алла Волоха.

Ідея порятунку дитячого життя – це ідея, яка не може мати противників”, – зазначила Марина Маменко, доктор медичних наук, декан педіатричного факультету НМПАО імені П.Л. Шупика, голова правління Української Академії Педіатричних спеціальностей. – “Наведу приклад Чорногорії, яка за 5 років підняла рівень охоплення щепленнями з 36% до 96% завдяки потужній інформаційній кампанії з залученням духовних лідерів, відомих людей та лідерів думок”. Марина Маменко підкреслила, що, на жаль, серед викладачів медичних вузів та лікарів є противники вакцинації, і з цим явищем треба боротися.

“Всеукраїнськаа асоціація дитячої імунології активно долучилася до розповсюдження посібників “Імунопрофілактика інфекційних хвороб“. Освіта стосується не лише освітян, але медичних працівників. Відмовляють від щеплень іноді і самі лікарі та викладачі, тому треба проводити роботу в цьому напрямку”, – продовжив тему Юрій Степановський, кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Л. Шупика, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації дитячої імунології. Він закликав державу долучитися до соціальної реклами вакцинації, надати квоти, щоб охопити цією інформаційною кампанією широкі верстви населення.

Тимофій Бадіков, виконавчий директор ГО “Батьки за вакцинацію”, представник Об’єднання “Коаліція за вакцинацію”, презентував звіт Коаліції про роботу організацій-членів Коаліції.

“Зараз об’єднання налічує 48 членів. Це урядові та громадські організації, які об’єднують батьків, лікарів, студентів медичних спеціальностей, це заклади охорони здоров’я, лікарі-підприємці, організації, що діють в галузі охорони здоров’я. Протягом попередніх років наші організації проводили активну пропаганду вакцинації, і ми готові надалі допомагати державі в розвитку імунопрофілактики”, – сказав Тимофій Бадіков.

Також він додав, що громадськість дуже чекає на ухвалення закону про громадське здоров’я, який має підсилити регіональні можливості. Завдяки сильним регіональним центрам громадського здоров’я розвиток імунопрофілактики буде покращено, – підсумував Тимофій Бадіков.

Він запропонував учасникам круглого столу ухвалити Резолюцію заходу.

“Сподіваюсь, що резолюція стане дороговказом для всіх сторін, причетних до розвитку імунопрофілактики в Україні та захисту населення від інфекційних хвороб”,  – наголосив Тимофій Бадіков.

Учасники круглого столу “Стратегія розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики, на період до 2022 рокуухвалили Резолюцію. Ознайомитися з нею можна за посиланням.

Організатори: “Бюро ВООЗ в Україні”; Об’єднання “Коаліція за вакцинацію”.

Довідково:

Досягнення України на шляху розвиток імунопрофілактики

У 2019 році продовжено механізм закупівель вакцин через Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), який дозволив подолати корупцію у закупівлях та ефективно використовувати кошти. Прозорий процес закупівель дозволяє заощаджувати до 40% бюджетних коштів і купувати ще більше необхідних ліків, у т.ч. вакцин

Дозволено на законодавчому рівні перерозподіляти між регіонами вакцини закуплені за бюджетні кошти без додаткового отримання дозволу на рівні Міністерства охорони здоров’я

У 2018 році за підтримки ВООЗ Міністерством було запущено процес трирічного планування закупівлі вакцин, що дозволяє забезпечити безперебійне постачання вакцин на територію країни, «закриває» прогалини в імунізації (саме такі практики мають місце у країнах  Європейського регіону та більшості розвинутих країн світу. Ці ініціативи було запроваджено МОЗ і Центром, посилаючись на такі практики, керуючись рекомендаціями ВООЗ саме для забезпечення зростання рівня охоплення щепленнями, сталості національної програми імунізації, рівного доступу населення до послуги з вакцинації, незалежно від економічного та соціального статусу.

МОЗ України спільно з ЦГЗ було започаткувало та налагодило роботу Національної технічної групи експертів з імунізації (НТГЕІ) – дієвий національний інструмент для прийняття науково обґрунтованих рекомендацій для країни з питань імунопрофілактики.

Оптимізовано Календар профілактичних щеплень в Україні та оновлено перелік протипоказань відповідно до сучасних доказових рекомендацій, затверджено Методику розрахунку потреби в медичних імунобіологічних препаратах (вакцинах) та медичних виробах, які використовуються для профілактичних щеплень, та Порядку визначення потреби в медичних імунобіологічних препаратах(вакцинах) та медичних виробах, які використовуються для профілактичних щеплень.

Дозволено використовувати медичні імунобіологічні препарати придбані за кошти Державного бюджету приватними закладами охорони здоров’я та фізичними особами-підприємцями, які одержали ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики, за умови укладення ними, як надавачами медичних послуг, договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з Національною службою здоров’я України.

Затверджено зміни до «Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень», яким спрощені вимоги до місць проведення щеплень. Інновація чітко регламентує вимоги безпеки які відповідають сучасним нормам.

Спалах кору добігає свого кінця і можна стверджувати, що інформація про спалах і відповідь на нього була достовірною і доступною для громадськості та ЗМІ щотижня, відповідь на спалах стала досвідом співпраці з місцевою владою, ДОЗами, ДОНами, силовими структурами, інше

За підтримки міжнародних партнерів з ВООЗ, американського CDC розроблено, а Урядом затверджено національну Стратегію розвитку  імунопрофілактики

Центром щотижнево готується «Тижневий звіт про ризики у сфері громадського здоров’я», в якому, зокрема, надається оперативна інформація про стан захворюваності на вакцинокеровані інфекції

Запущено принципово новий формат епіднагляду за грипом і цього року щеплено від грипу на 40 тис українців більше ніж за увесь сезон 2018-2019

Досвід щорічних круглих столів з грипу, які проводяться в такому ж форматі як зараз, також має позитивний вплив на покращення нагляду за цим захворюванням і зростанням охоплення вакцинацією, наближенням послуги з вакцинації від грипу, налагоджено та пришвидшено процедуру отримання вакцин від грипу аптечною мережею.

Реальні зміни для покращення послуги з вакцинації – можливі!

23 грудня 2019 р.

Вам також буде цікаво: