Вакцинація сільського населення з груп ризику: на Полтавщині успішно відбувся пілотний проєкт

14-19 вересня 2021 року на Полтавщині проводився пілотний проєкт, спрямований на вакцинацію від COVID-19 сільського населення з груп ризику. Перш за все, проєкт був націлений захистити якомога більше людей літнього віку.

В якості пілотних сіл були обрані села Гаркушинці та Петрівці Миргородського району. Протягом тижня вдалося не лише значно підвищити рівень охоплення щепленнями, але й відпрацювати механізми та рекомендації, які можуть бути поширені в інших регіонах України.

Населення Петрівців – 1200 осіб, з яких 670 – це люди у віці старше 60 років. У Гаркушинцях мешкає 980 осіб, в тому числі 392 – це люди від 60 років. Опитування селян, проведене напередодні, показало, що у більшості випадків причинами відкладання щеплення були недостатність інформації про безпеку та ефективність вакцини, а також складність дістатися до пункту щеплень.

Протягом тижня пілотного проєкту в селах працювали інформаційні намети, де кожен мав змогу отримати інформацію про вакцини, процес вакцинації та роботу пунктів щеплень. Під час проєкту пункти щеплень в амбулаторіях працювали довше та у вихідні дні. Волонтери (з-поміж місцевих мешканців) ходили по домівках селян та надавали їм доказову інформацію про безпеку та ефективність вакцин. До людей, яким важко дістатися до амбулаторії, волонтери спрямовували мобільні бригади, які робили щеплення вдома. Також у селян була можливість щепитися у пересувному вакциномобілі просто на зупинці автобусу (с.Гаркушинці) та під час ярмарку (с.Петрівці).

Вакциномобіль на ярмарку в с.Петрівці

Від початку масової вакцинації у Гракушинцях із 980 мешканців до проєкту була щеплена 261 людина, з них віком старше 60 років – 113. За 6 днів інформаційної роботи та подворових обходів вдалося вакцинувати 110 жителів Гаркушинців, із них старше 60 років – 58.

У Петрівцях мешкає 1200 людей. За попередні два місяці було щеплено 265 людей (старше 60 років – 215), у ході проєкту вакцинували 97 (з них 39 – старше 60 років).

Інформаційна палатка в Петрівцях

В обох селах найбільший ефект дали подворові обходи та організація вакцинації вдома.

Виїзна вакцинація. с.Гаркушинці
Виїзна вакцинація. с.Гаркушинці

В амбулаторіях сіл щеплювали вакциною Коронавак. Селяни, які бажали отримати іншу вакцину, їхали на щеплення до Миргорода у центр масової вакцинації.

Пілотний проєкт з випробування алгоритму організації виїзної вакцинації для людей похилого віку за принципом вакцинації організованих громадян проведений за ініціативи ВООЗ та МОЗ, за підтримки ГО «Батьки за вакцинацію» та сприяння ДОЗ Полтавської області та обласного центру громадського здоров’я.

20 вересня представники ВООЗ, Департаменту охорони здоров’я, обласного центру громадського здоров’я та ГО «Батьки за вакцинацію» в Полтаві презентували результати пілотного проєкту. За підсумками проєкту ініціатори напрацювали рекомендації, які будуть надані МОЗ для впровадження їх в інших селах України.

Вам також буде цікаво: