Обережно, ротавірусна інфекція!

В Україні спостерігається сезонне зростання захворюваності на кишкові інфекції, адже спекотна погода створює найбільш сприятливі умови для поширення збудників цих інфекцій. Одним з розповсюджених збудників кишкових інфекцій, особливо, серед дітей, є ротавірусна інфекція.  Саме ротавірус названий причиною нещодавнього масового отруєння людей в Ізмаїлі та причиною спалахів кишкової інфекції в дитячих садках Одеської та Чернігівської областей.

Симптомами ротавірусної інфекції є пронос, блювання, слабкість, підвищення температури тіла. Вірус передається фекально-оральним шляхом від хворої людини під час прямого контакту, вживання в їжу інфікованих ротавірусом страв і води та при контакті з іншими поверхнями та предметами, що могли бути забруднені фекаліями (іграшки, підлоги, меблі, одяг тощо).

кишкова інфекція

Щоб знизити ризик кишкової інфекції, дотримуйтесь простих правил: частіше мийте руки, не купуйте продукти на руках, зберігайте правильно продукти. Якщо продукт прострочений, не використовуйте його. Кип’ятіть водопроводну воду перед вживанням. Овочі та фррукти необхідно ретельно мити проточною водою, а потім обдати окропом. Купайтеся лише у дозволених місцях, на відкритих для відвідування пляжах. Після відвідання пляжу промийте та обробіть антисептиком іграшки малюка.

Щоб захистити дітей від небезпечної хвороби, батькам варто бути уважними і до свого здоров’я. Часто батьки, оберігаючи дитину від підозрілих продуктів та контактів, самі нехтують правилами безпеки – їдять заражену їжу, хворіють самі та стають джерелом інфекції для своїх дітей.

При появі симптомів кишкової інфекції (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) не займайтеся самолікуванням, а своєчасно звертайтеся за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Ротавірус є особливо небезпечним для дітей раннього віку (через ризик зневоднення). Пріоритетним напрямком профілактики ротавірусної інфекції є вакцинопрофілактика. Вакцинація проти цієї інфекції відноситься до рекомендованих щеплень для дітей від 6 тижнів життя до 6 місяців. Щеплення проти ротавірусної інфекції в Україні можна зробити у приватних клініках. Курс вакцинації вакциною Ротарікс, яка зареєстрована в Україні, складається з 2-х доз вакцини, які вводять з мінімальним інтервалом у 4 тижні. Вакцина захищає проти ротавірусних гастроентеритів та розвитку тяжких форм захворювання.

За допомогою вакцин сьогодні можна попередити і низку інших небезпечних інфекційних хвороб. Детальніше про ці хвороби та захист від них дізнайтеся в електронній версії Довідника з вакцинації за посиланням https://goo.gl/9Wxipm.

Але, на жаль, не кожен має змогу читати цю достовірну інформацію про щеплення в Інтернеті. Ви можете допомогти кожному батьку чи матері отримати такі необхідні знання, фінансово підтримавши видання Довідника з вакцинації за посиланням https://goo.gl/mqq5fz

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь