Сучасна вакцинація: чого бояться батьки?

 Останнім часом багато батьків непокояться з приводу щеплень і бояться вакцинації. Батьки можуть мати сумніви, чи безпечні щеплення для дітей, чи якісні вакцини, чи дозволяє стан здоров’я дитини вакцинувати її саме зараз… Щоб на цьому тлі уникнути безпідставних відмов або перенесень щеплень, батьки мають отримати грамотну консультацію лікаря.

Лікар-педіатр Юлія Сумська (м.Дніпро) сама є мамою, тому стикається з батьками, що з підозрою ставляться до щеплень, не лише в робочому кабінеті, але у повсякденному спілкуванні – «по той бік барикад».

вакцинація

Спілкуючись з батьками, вислухавши їх аргументи, проаналізувавши джерела, з яких батьки беруть інформацію, Юлія Володимирівна відокремила найрозповсюдженіші причини відмови батьків щеплювати своїх дітей та зібрала факти, які допоможуть їм повернути впевненість у ефективності та безпечності щеплень.

Вплив ЗМІ

Робота ЗМІ – створювати сенсації та рейтинги, а гра на емоціях батьків – це золота жила. Вся інформація подається вже «проаналізованою» та «розжованою» – бери і ковтай. Якщо смертельний випадок після вакцинації, причина якого ще не з’ясована офіційно, то неодмінно по всіх ЗМІ, і неодмінно показати похорон. Тоді відразу в голові з’явиться стійка асоціація. Яка, ви самі розумієте. АЛЕ! У міській дитячій лікарні за останній осінньо-зимово-весняний період було 36 захворюванням на кашлюк. 4 з яких, на жаль, закінчилися летально. Чотири! «Подумаєш, коклюш» виявляється не такий нешкідливий. Але тут ані гучних сюжетів, ані пошуку «винних».

Ускладнення

Так, вони існують. Як у будь-якого медичного препарату. Не варто заперечувати як поствакцинальні реакції, які бувають набагато частіше, так і ускладнення, які бувають вкрай рідко. Але на противагу ставимо ускладнення інфекційних захворювань, найважче з яких – смерть. Дуже часто вирішальним у виборі стає особистий досвід, це можуть бути випадки поствакціонних ускладнень когось із членів сім’ї або знайомих. Цей аргумент практично незаперечний. «Мій чоловік в дитинстві потрапив в реанімацію після щеплення, ми дітей не вакцінуємо». Причому невідомо, що це була за вакцина, з чим дитина була госпіталізована і взагалі, який існує зв’язок між цими подіями. Тут дуже складно вплинути, необхідно хоча б поінформувати маму про реальні ускладненнях захворювання, про важливість правильного медичного відбору для вакцинації, про те, що схильність до поствакцинальних ускладнень не передається генетично, а реакція на щеплення не представляє небезпеки для життя дитини і є тимчасовою.

«Щеплення все одно на 100% не захищає від захворювання, навіщо ризикувати?»

Ні, щеплення на 100% не захищає. Головна мета вакцинації – запобігти генералізованій формі інфекції. Ми боїмося НЕ кору, а коревого енцефаліту, не просто туберкульозу, а важкого, діссеменіованого туберкульозу, туберкульозного менінгіту та інших важких форм перебігу захворювання. Так, фактично більше шансів уникнути хвороби у щепленої дитини, ніж у нещепленої, але і в разі зараження, перенести інфекцію в більш легкій формі, знову ж таки, пощастить дитині, яка отримав щеплення вчасно.

ризики вакцинації

«Більшість інфекцій вже давно не існує, моя дитина ними не захворіє»

Інфекція може бути ліквідована тільки при рівні колективного імунітету близько 95%, в нашій реальності до цього астрономічно далеко. А інфекції повертаються. Не так давно ми знову зустрілися з поліомієлітом, з кашлюком і не прощалися, а правець, на жаль, для багатьох став відкриттям. Ваша дитина не особлива, ніхто не застрахований від падіння і травми на вулиці, від попадання в організм збудника правця, це не так складно, з огляду на те, що він живе в землі.

«БЦЖ робити не має сенсу, тому що туберкульозна паличка навколо. Дітей з народження заражають туберкульозом. Туберкульозом хворіють тільки соціально неблагополучні люди зі слабким імунітетом» тощо

Якщо з вами в під’їзді живе дядечко з відкритою формою туберкульозу, він напевно ходить з вами по одній сходовій клітці, користується одним ліфтом. Щодня чхає, кашляє і спльовує мокроту. Якими б соціально благополучними не були б батьки, їх дитина НЕ захищена від туберкульозної палички (тим більше з огляду на стійкі штами, яких, на жаль стає все більше). Так, всіх новонароджених заражають туберкульозом, він протікає в обмеженій формі, в місці введення вакцини. В середньому за рік організм справляється з інфекцією і виробляє власні антитіла, готові боротися з потенційним противником. У дітей це захворювання протікає абсолютно не так, як у дорослих, звідси труднощі своєчасної діагностики та велика кількість запущених випадків.

Я не переконую кожну маму бездумно нестися в кабінет щеплень, а хочу, щоб батьки в пошуках інформації не зупинялися на «мамських» форумах та альтернативній медицині, щоб не використовували чужі висновки і рейтингові передачі по ТБ. Батьки мають усвідомлено прийняти рішення з даного питання, і якщо у них виникнуть питання – отримати грамотну консультацію лікаря. І дуже хотілося б, щоб самі лікарі не відмовляли від щеплень, уважно підходили до питання відбору дітей для вакцинації, і брали на себе відповідальність рекомендувати щепити дитину, а не проявляти повну інертність і перекидати це питання на батьківські плечі. Дуже хочеться вірити, що у нас в країні скоро знову з’являться вакцини, і не тільки в аптеках але й в звичайних поліклініках. Можливо, незабаром настане час, коли лікар відповідатиме за кожний випадок інфекційного захворювання (ускладнення) у пацієнта, якому видав медвідвід без достатньої для цього причини.

Лікар-педіатр Юлія Сумська (м.Дніпро)

 

Далі буде

За матеріалами

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь