Сучасна вакцинація: чого бояться батьки? Частина 2

Лікар-педіатр Юлія Сумська (м.Дніпро) сама є мамою, тому стикається з батьками, що з підозрою ставляться до щеплень, не лише в робочому кабінеті, але у повсякденному спілкуванні – «по той бік барикад».

вакцинаціяСпілкуючись з батьками, вислухавши їх аргументи, проаналізувавши джерела, з яких батьки беруть інформацію, Юлія Володимирівна відокремила найрозповсюдженіші причини відмови батьків щеплювати своїх дітей та зібрала факти, які допоможуть їм повернути впевненість у ефективності та безпечності щеплень.

Вплив ЗМІ, страх перед ускладненнями від вакцинації, сумніви в безпеці та ефективності щеплень можуть спонукати батьків відмовитися від щеплень. Про те, чому не варто цього робити, читайте в першій частині статті “Сучасна вакцинація: чого бояться батьки?”

Але існують й інші причини відмов. Про батьківськи тривоги та реальні факти піде мова далі.

«Щеплення виснажують імунітет, порушують його нормальну роботу», «Щеплені діти хворіють не рідше нещеплених, а іноді і частіше», «і взагалі, вакцина викликає аутизм»

 Імунітет являє собою динамічну систему, тобто щосекунди відбуваються ті чи інші процеси, контрольовані імунною системою. У тому числі і вироблення імуноглобулінів. З самого народження дитина отримує антитіла матері, які в подальшому повинні замінитися своїми власними. Ніякі «імуномодулятори», до слова, не «підвищують» імунітет; стимулює вироблення захисних антитіл і запускає цілий каскад імунологічних реакцій тільки зустріч з антигенами. Таким чином, такий складний механізм не виснажується введенням дози вакцини, а навпаки: поповнюється новими білками, що несуть в собі захисну інформацію про збудника. Часто я чую міркування про те, що у сусідки /подруги/колеги дитина щеплена і постійно хворіє. («На відміну від моєї нещепленої»). Мами на повному серйозі вважають ці явища взаємозалежними. Але ж ніяка вакцина не захищає дитину від банальних ГРВІ (принаймні, поки), і швидше за все щеплена сусідська дитина відвідує дитячий садок, на відміну від здорового однолітка, якого «вберегли від страшних щеплень». І про аутизм. Доведено, що немає ніякого зв’язку між цими явищами. Визнано усіма поважними світовими медичними спільнотами, навіть самим лікарем, який цей міф запустив в корисливих цілях.

foto1-2

 Гомеопатія / антивакцинаторський рух

 Між цими поняттями сміливо можна ставити знак рівності. Про гомеопатію, як явище в цілому, писати не буду, я думаю думка у кожного лікаря з цього приводу сформована. На моє запитання «Чому ви не вакцинуєте дітей?», багато мам відповідали, що шукали багато інформації, і наткнулися на чудесного розумного гомеопата, який чітко пояснив, що таке щеплення і як вони вбивають наш організм. Знайшовши в інтернеті його сайт, я спробувала вивчити, як все-таки я отруюю свою дитину. Нічим не підтверджені дані наводяться в якості єдиної і непохитної істини, все дуже емоційно описано, вакцинація ототожнюється зі всесвітнім змовою, який автори викрили. Описується чітка кореляція між щепленнями і цукровим діабетом, бронхіальною астмою, онкологією, алергією та іншими захворюваннями (нічим, крім самого факту зростання цих захворювань не підтверджено). Між рядків читається про повальне лікарському шарлатанство, неосвіченості і бажанні неодмінно заробити на бідній дитині. Виходячи з тексту, гомеопати лікували натуральну віспу, холеру, черевний тиф, пневмонію, тоді як «аллопати» (традиційні доктора) ще й гадки не мали про природу цих захворювань. Випадки ускладнень називаються казуїстикою, хвороби «нешкідливими», спалахи захворювань просто вигаданими. Тільки жоден гомеопат не понесе відповідальність, якщо дитина все ж захворіє, і тим більше відхреститься від «казуїстичних» ускладнень. І тоді в усьому винною виявиться пропаща медицина, в якій днем з вогнем не відшукаєш сироватку. І ніхто не згадає, що вакцина, виявляється, не тільки міфічно отруює дитинку, але дає їй шанс впоратися з хворобою і її ускладненнями.

Вам також буде цікаво: Обережно: антивакцинатори. Як та чому вони брешуть батькам?

«Я не проти щеплення, я не довіряю всіляким добавкам у вакцині» (мова про мертиолят, алюміній, формальдегід та інші страшні хімічні сполуки)

Почнемо з ртуті, її найбільше бояться. Мертиолят – це сіль ртуті, між ними різниця як між отруйним хлором і повсякденному сіллю – хлоридом натрію, це по-перше; по-друге в 0,5 мл вакцини міститься близько 25 мкг цієї речовини в 0,05% концентрації, що не завдає шкоди організму, а по-третє, міститься вона тільки в багатодозових вакцинах, таких як АДС, багатодозові вакцина від грипу. Імпортні вакцини максимально очищені від добавок і містять мінімальну кількість алергенів. Взяти до прикладу вакцину проти коклюшу. Раніше використовувалася цільноклітинна вакцина, яка викликала побічні реакції, у зв’язку з присутністю клітинних елементів, але, тим не менше, після неї спостерігався стійкий імунітет. Факт: в 1975 році в Японії відмовилися від обов’язкової вакцинації проти коклюшу, в результаті чого смертність від цієї хвороби через 3 роки склала 113 осіб, проти 10, які померли за останні 3 роки вакцинації. Проаналізувавши дані, уряд повернув коклюш в список планової профілактики, незважаючи на побічні ефекти від вакцини, від яких, принаймні ніхто не вмирав. Зараз в більшості використовується ацелюлярна вакцина, яка вкрай рідко викликає побічні реакції. З приводу алюмінію. Алюміній використовується в якості адсорбенту і практично повністю залишається в місці введення. Чому ніхто не кричить, що дітей вбиває смекта, яка містить алюмосиликат? Взагалі, вакцина не може містити один тільки антиген, його необхідно всіляко стабілізувати, знешкодити і при цьому не вбити, доставити в організм в потрібному вигляді і в певній кількості. Для цього необхідні допоміжні компоненти, на деякі з яких цілком може бути алергічна реакція організму, але ризик виникнення подібних реакцій такий же, як і при використанні будь-яких інших медикаментів. Алергічна реакція може виникнути практично на будь-який компонент будь-яких ліків. Тут на терези покладається ризик і користь.

Я не переконую кожну маму бездумно нестися в кабінет щеплень, а хочу, щоб батьки в пошуках інформації не зупинялися на «мамських» форумах та альтернативній медицині, щоб не використовували чужі висновки і рейтингові передачі по ТБ. Батьки мають усвідомлено прийняти рішення з даного питання, і якщо у них виникнуть питання – отримати грамотну консультацію лікаря. І дуже хотілося б, щоб самі лікарі не відмовляли від щеплень, уважно підходили до питання відбору дітей для вакцинації, і брали на себе відповідальність рекомендувати щепити дитину, а не проявляти повну інертність і перекидати це питання на батьківські плечі. Дуже хочеться вірити, що у нас в країні скоро знову з’являться вакцини, і не тільки в аптеках але й в звичайних поліклініках. Можливо, незабаром настане час, коли лікар відповідатиме за кожний випадок інфекційного захворювання (ускладнення) у пацієнта, якому видав медвідвід без достатньої для цього причини.

Лікар-педіатр Юлія Сумська (м.Дніпро)

За матеріалами

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь