Щеплення проти грипу 2016: аргументи на користь життя

Щороку епідемія грипу охоплює країну. Медики називають вакцинацію найкращим захистом проти грипу та його ускладнень, та закликають робити щеплення восени.

Більшість українців все ще вагаються, чи треба робити щеплення. Треба. Чому?

Федір Лапій

Федір Лапій – головний дитячий імунолог Києва допоміг Фактам ICTV підготувати відповіді на найголовніші питання щодо вакцинації.

Вакцинація – це можливість захистити себе від грипу

На віруси грипу не діють антибіотики, противірусні засоби не завжди ефективні. При цьому високий ризик розвитку ускладнень: від грипу і пов’язаних з ним захворювань щороку помирає до півмільйона людей у світі.

Грип швидко поширюється, тому щороку трапляються його епідемії. Жодна міра профілактики не буває настільки ефективною, як щеплення.

Як було в минулому сезоні

З даними МОЗ, у епідемсезоні 2015-2016 рр. на грип та ГРВІ перехворіло 15% населення країни.

В Україні було зареєстровано 5,8 млн випадків захворювань на грип та ГРВІ. Тобто 1294,6 на 100 тис. населення, що на 12,1 % більше попереднього сезону.

259 тис. осіб (4,5% від загальної кількості хворих) було госпіталізовано.

391 підтверджений летальний результат (в тому числі 5 дітей).

вакцинація проти грипу

Страх побічних ефектів

Найчастіше людину лякають побічні ефекти при вакцинації. При тому, що більшість хворих (без щеплення) помирає від пневмонії.

Слід зауважити, що смерті від вакцин недоведені.  Але ми точно знаємо, що люди помирають від грипу. І тут завжди зважуються ризики.

У нас набагато більше людей гине від удару блискавкою, ніж від ризику ускладнення вакцинації.

Те, чого ми боїмося – анафілактичний шок. Ризик його при вакцинації – один на мільйон.

Ми повинні бути до нього готові, звичайно. Треба мати під рукою лікарські засоби для надання невідкладної допомоги при анафілактичному шокові.

Ви чули: приходять люди до стоматолога й приймають анестезію (лідокаїном) –  відбувається зупинка дихання, роботи серця, людина помирає.

Випадки смерті в Україні від анафілактичного шоку є, а від вакцинації – немає.

З чим це можна порівняти? Ви сідаєте в автомобіль – пристібаєтесь. Пасок безпеки може врятувати вам життя. Він може зламати вам ключицю, але він вас врятує від того, що ви станете глибоким інвалідом.

Так, вакцини мають деякі реакції, але це вберігає людей від ускладнень, від інфекцій взагалі.

Вакцинація економить гроші бюджету. Ми повинні вирішувати: або ми боремось, або запускаємо природній відбір.

щеплення від грипу

Епідемія грипу в Україні

Зазвичай вона проходить в кінці січня-лютому, інколи в березні.

До нас вірус грипу приходить від 40 тижня старого року до 20 тижня нового року.

Що ми робимо?

Ми закриваємо школи на карантин на 1-2 тижні. Навчальну програму хтось переглядає при цьому? Ні, вона залишається такою ж. Вибачте, якщо ви хочете мати розумну націю і хочете інвестувати в освіту, то ви повинні казати, що освітній процес має бути безперервним, а не скорочувати канікули тощо.

А чому ніхто не думає про те, що діти залишаються вдома самі, бо батьки не можуть їх відправити в школу на заняття. Це веде за собою збільшення дитячого травматизму.

Епідемія грипу вигідна пенсійному фонду

Дитина зі школи приносить грип. Батьки просять бабусю/дідуся посидіти з нею. Вони захворіють з високою ймовірністю. При цьому ризик виникнення інсульту, інфаркту збільшується в 5 разів.

Для пенсійного фонду добра новина – люди довго жити не будуть. І не треба платити пенсії.

Тривалість життя – важливий показник

Країна, в якій довше живуть люди більш приваблива для інвестицій. Якщо тривалість життя зменшується, це є сигналом – чи вкладати сюди гроші.

Вакцини від грипу

Віруси постійно міняються, мутують. Ми не можемо наперед знати, який прийде вірус грипу. Це є проблема пандемій (поширення нового захворювання в світових масштабах). І поки що наперед таких вакцин не може бути створено.

Як вони створюються

Процес створення вакцини від вірусу грипу триває 9 місяців: від того, як починають накопичувати матеріал-вірус, і до моменту, коли маємо шприц, де є вакцина проти грипу.

Відносно інших сезонних вірусів грипу, вони не мають значних мутацій від попереднього сезону. Існує мережа нагляду, яка слідкує, які віруси циркулюють на планеті.

Як мандрує вірус

Цілком зрозуміло, що вірус грипу, виділений у Мексиці скоро опиниться в США, через 5-6 годин перельоту він опиниться в Європі, зустрінеться з нашими туристами, вони привезуть його в Україну.

І він буде циркулювати декілька років, поки ним не перехворіють або не набудуть від нього імунітету близько 75% населення.

грип

Скільки живе вірус грипу

Вірус грипу може циркулювати декілька років. Один.

Щоб перекрити інший, він (попередній) включається до складу вакцин. Щоб перекрити ще один, його також включають до складу вакцин.

Вакцини від грипу окремі для північної півкулі й для південної.

Ситуація з вакцинами проти грипу

Україна з нормативними актами суттєво пасе задніх. Зараз вакцини ще немає.

І при тому, що ринок вакцин в Україні складає приблизно 500 тис. доз, ми маємо дефіцит, тому що ніхто не хоче заходити на ризикований ринок і пропонувати 600 тис. доз.

Приблизно в першій половині жовтня варто чекати вакцини в Україні. В Європі вони вже доступні з кінця серпня.

Які будуть ціни

Зі слів Федіра Лапія, ціни будуть приблизно такими, як у 2015 року.

У минулому році вакцинація коштувала 150-170 грн.

150-170 грн – чи це багато? Ні. Проблема не в грошах, а в наявності.

Тому що культура захищатися від грипу: не часником, не лимоном і тд., а саме вакцинуватися в Україні є дуже низькою.

В минулому епідемічному сезоні вакциновано проти грипу майже130 тис. осіб, що становить 0,33% від усього населення України.

Найбільший обсяг щепленнями відзначається в Дніпропетровській області. У 18 регіонах (72,0 %) цей показник знаходиться нижче середнього по країні.

Вам також буде цікаво: Аліна Дашкевич: «Ціна вакцини від грипу – 100-200 грн, на лікування від цієї хвороби піде до 1000 грн»

Вакцини цього сезону

До складу вакцин епідсезону 2016-2017 років увійдуть наступні штами вірусів:

  • А/Каліфорнія/7/2009(H1N1)pdm09-подібний вірус,
  • A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) подібний вірус,
  • вірус B/Brisbane/60/2008.

Яка вакцина краща

Всі виробники для північної півкулі є однакові за складом. Вони всі перекривають однаковий штам вірусів – і вони лише на один сезон. Пацієнт в Україні вибирає з-поміж бельгійських, французьких, швейцарських. Але вони однакові.

На наступний сезон вірус може змінитися. Проводиться моніторинг, вивчаються мутації, і вже на наступний сезон він подається уточненим.

Але зробивши вакцину від трьох видів вірусу, ми перекриваємо дуже високу ймовірність, що 1 з 3 буде – це 95%.

Протипоказання

  • Наприклад, “живою” вакциною не можна прищеплювати тих, у кого алергія на курячий білок.
  • Ніякі щеплення не можна робити, якщо на даний момент ви хворієте – застудилися або загострилася хронічне захворювання. Тоді є ризик ускладнень.

Так що виходить – небезпечні не вакцини від грипу, а безконтрольне їх застосування.

Особливо коли прищеплюють всіх поголовно – в дитячих садках, школах.

Або коли роблять щеплення вже в розпал епідемії, коли імунітет просто не встигає сформуватися.

Але це питання контролю і сумлінності медперсоналу, який відповідає за вакцинацію. Всі суперечки про вакцинацію зводяться в підсумку до цього.

Марина Лишак

Джерело

 

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь