Партнери в Україні об’єдналися для захисту дітей від вакцино-контрольованих хвороб

Всесвітня організація охорони здоров’я відзначила зусилля ГО «Батьки за вакцинацію» та Ротарі в Україні, спрямовані на захист дітей від поліомієліту та інших вакцин-контрольованих інфекційних хвороб. Публікація про діяльність наших організацій вийшла на офіційному сайті Європейського регіонального бюро ВООЗ.

Ротарі Інтернешнл в Україні та неурядова організація «Батьки за вакцинацію», 24 жовтня 2016 р. скористались нагодою Всесвітнього дня боротьби з поліо, щоб підвищити суспільну обізнаність про ризик захворювання на поліомієліт в Україні та необхідність захистити всіх дітей шляхом імунізації. В Києві було організовано декілька публічних заходів, що привернули велику увагу громадськості та ЗМІ.

Тимофій Бадіков, голова громадської організації «Батьки за вакцинацію», переконаний, що кожна дитина має право на захист від вакцино-контрольованих хвороб. Його родина, разом з іншими батьками, які підтримують цю ідею, об’єднались заради підтримки програм вакцинації в Україні.

Відповідь на батьківські занепокоєння з приводу вакцин

Громадську організацію «Батьки за вакцинацію» було засновано у 2015 р. в наслідок усвідомлення невідкладної необхідності протистояти неправдивій інформації, що активно поширювалась антивакцинальними групами в той час, коли розширення охоплення імунізацією було життєво необхідним для зупинення спалаху поліомієліту в країні. З того часу близько 100 батьків стали активними членами організації, а більше 1000 – взяли участь в заходах і зустрічах, організованих БЗВ.

“Наша організація була створена батьками для батьків, маючи на меті підтримати тих, хто прагне вакцинувати своїх дітей, і протистояти негативній інформації про вакцинацію,” – каже Тимофій Бадіков. “Під час спалаху поліомієліту в Україні ми всі шукали достовірні джерела інформації про вакцинацію. Проте, на той час голоси противників вакцинації було чутно набагато голосніше, ніж стислі заяви експертів.”

ГО «Батьки за вакцинацію» вже встигла організувати понад тридцять заходів для батьків, де ті мають змогу поспілкуватися із запрошеними педіатрами, імунологами та сімейними лікарями, та отримати відповіді на будь-які питання стосовно вакцинації та найпоширеніших міфів про неї. Серед останніх досягнень організації – розробка онлайн-карти наявності вакцин у медичних закладах по всій Україні, а також Угода про співпрацю з Українською академією педіатрії.

Активна участь Ротарі Інтернешнл

Заснування ГО «Батьки за вакцинацію» відпочатку було підтримано Ротарі в Україні, котра тісно співпрацювала з ВООЗ та іншими партнерами для зупинки спалаху поліомієліту в країні та посилення популяційного імунітету проти поліовірусу та інших вакцино-попереджуваних хвороб.

Ротарі Інтернешнл, починаючи з 1985 року, є активним учасником боротьби з поліомієлітом, а також одним з п’ятьох партнерів Глобальної Ініціативи з Ліквідації Поліомієліту, разом з ВООЗ, Центром контролю і профілактики захворювань США (CDC), ЮНІСЕФ та Фондом Білла і Мелінди Ґейтс, який працює з країнами задля викорінення поліо в усьому світі.

Зміцнення програми імунізації в Україні

ВООЗ тісно співпрацює з Міністерством охорони здоров’я України та партнерами, в тому числі, громадською організацією «Батьки за вакцинацію», в напрямку посилення заходів планової імунізації в країні. Зокрема, надаються технічні вказівки із стратегії програми імунізації та багаторічного планування, зміцнення управління програмою, а також навчання з питань безпеки вакцин для кожного працівника системи охорони здоров’я на загальнонаціональному та обласному рівнях.

Спалах поліомієліту в Україні

Уряд України оголосив про виявлення циркулюючого поліовірусу 1 вересня 2015 року. За підтримки ВООЗ, Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) та міжнародних партнерів, у відповідь на спалах Уряд ініціював трьохтурову кампанію вакцинації, що відбулася впродовж наступних 6 місяців з метою отримання кожною дитиною віком до 10 років щонайменше однієї дози поліовакцини. Незалежний аналізи реагування на спалах, проведені в травні та жовтні 2016 р., засвідчили, що поширення вірусу вдалося припинити, однак для зниження ризику спалахів у майбутньому необхідно втілення декількох ключових заходів. До них належать поліпшення показників охоплення плановою вакцинацією і санітарно-епідеміологічного нагляду.

Надзвичайна ситуація в області охорони здоров’я, що викликає міжнародне занепокоєння

Комітет з надзвичайних ситуацій ВООЗ з міжнародного розповсюдження вірусу поліомієліту відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил зібрався 11 листопада 2016 р. для розгляду поточної глобальної епідеміології поліовірусів. Комітет дійшов висновку, що глобальне розповсюдження поліовірусу залишається надзвичайною ситуацією в області охорони здоров’я, що викликає міжнародне занепокоєння, та рекомендував продовження виконання Тимчасових Рекомендацій додатково протягом наступних трьох місяців.

Комітет відносить Україну до країн, наразі звільнених від поліо, проте, і надалі вразливих до появи та поширення вакцино-спорідненого поліовірусу. Серед інших рекомендацій, Комітет наполегливо закликав такі країни до посилення заходів планової імунізації задля укріплення популяційного імунітету.

Джерело

Вам також буде цікаво: