Вакцинальний дисбаланс: батьки закликають регіони до співпраці

Поточний запас вакцини ІПВ в Україні в кілька разів менше за потребу. Але при цьому в деяких регіонах цієї вакцини немає взагалі (наприклад, в Миколаївській, Кіровоградській), а в деяких на складах знаходяться тисячі доз, термін придатності яких спливає наприкінці жовтня (в Донецькій та Тернопільській областях). Про це свідчить інформація про залишки вакцини ІМОВАКС ПОЛІО ВАКЦИНА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ПОЛІОМІЄЛІТУ в регіонах, надана Департаментами охорони здоров’я у відповідь на запит ГО «Батьки за вакцинацію».

Невикористані вакцини цієї серії підлягають утилізації. На що, до речі, знов будуть витрачені державні кошти. Але вони можуть стати важливою дозою для захисту тисяч дітей від поліомієліту, якщо будуть передані тим, хто на них давно чекає. Тому ГО «Батьки за вакцинацію» звернулась до в.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун з проханням терміново вжити заходів для перерозподілу залишків вакцини ІМОВАКС ПОЛІО ВАКЦИНА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ПОЛІОМІЄЛІТУ між регіонами.

Проблема дефіциту вакцин ІПВ існує не лише в Україні, але й на глобальному ринку. Детальніше про це читайте в матеріалі При катастрофічному рівні вакцинації в Україні немає вакцин. Але ситуація, що виникла в Україні, свідчить, що налагодження координації між структурними утвореннями охорони здоров’я (перш за все, в питаннях розподілення вакцин та моніторінгу залишків з національного рівня) є важливою умовою для покращення стану імунізації в Україні.
Функція централізованого забезпечення поставок імунобіологічних препаратів покладена на ДП «Укрвакцина». Це підприємство здійснює доставку медичних препаратів всім лікувально профілактичним, санітарно- епідеміологічним, науково-дослідним закладам системи МОЗ України до усіх регіонів України. Однак, на запит нашої організації про залишки вакцин в Україні, у ДП «Укрвакцина» відписалися, що наш запит перенаправлено до Міністерства охорони здоров’я.
Проблема з наявністю вакцин в Україні, на жаль, залишається актуальною. ГО «Батьки за вакцинацію» закликає департаменти та управління охорони здоров’я в регіонах налагодити координацію та співпрацю між собою, щоб вчасно дізнаватися про потреби один одного та надавати допомогу, там де це можливо.

В свою чергу, ГО «Батьки за вакцинацію» готова в разі потреби долучитися до безпосереднього моніторінгу розподілу вакцин на місцях та залучити до цього міжнародних партнерів.

Для довідки:

За графіком щеплень, що діє в Україні, інактивована вакцина для профілактики поліомієліту (вакцина ІПВ) застосовується в якості перших двох доз для створення ін. При їх відсутності дитина не може отримати й вакцину ОПВ (оральну вакцину, «крапельки»). Таким чином, значний прошарок дітей в Україні взагалі залишається беззахисним проти поліомієліту.

 

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь