Ситуація з допуском нещеплених дітей у школи та дитсадки

В прес-центрі м. Одеси пройшла прес-конференція «Ситуація із захворюваністю на кір в Одесі. Допуск дітей до шкіл та дитсадків». Спікерами виступили Ольга Дума – заступник директора департаменту освіти й науки Одеської міської ради; Світлана Лаврюкова – головний лікар міської клінічної інфекційної лікарні; Анна Луньова – головний позаштатний педіатр департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради; Наталя Мальцева – начальник відділу зв’язків зі ЗМІ департаменту інформації та зв’язків с громадськістю Одеської міської ради. Спікери відповіли на питання журналістів стосовно рішення комісії Одеської міської ради щодо недопущення у дітсадки та школи дітей, що не отримали щеплення від кору.

«Зараз – канікули, діти роз’єднані, є можливість зробити щеплення в своїх територіальних поліклініках в будь-який день. Ми дуже просимо вас зробити свій вибір на користь здоров’я своєї дитини», – закликала батьків Анна Луньова, головний позаштатний педіатр департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради. Також медики нагадали, що згідно з конвенцією ООН будь-яка дитина до 18 років може отримати щеплення від кору безкоштовно, і якщо дитина з певних причин взагалі не була щеплена чи пропустила ревакцинацію, її можна вакцинувати в поліклініці в будь-який день. Згідно національного календаря щеплень вакцинація від кору проводиться у віці 12 місяців та 6 років. Наразі ефективна та безпечна вакцина всесвітньо відомого європейського виробника наявна в усіх державних поліклініках Одеси в достатній кількості. Щоб досягнути необхідного для створення колективного імунітету охоплення щепленнями в 95%, в Одесі необхідно вакцинувати ще близько 4 тисяч дітей, як повідомила Анна Луньова. Колективний імунітет потрібен, щоб захистити тих членів суспільства, які не можуть бути щеплені з об’єктивних причин, – наприклад, дітей віком до 1 року. За повідомленням головного лікаря міської клінічної інфекційної лікарні Світлани Лаврюкової в Одесі є випадки захворювання дітей цієї вікової групи – вік наймолодшого з захворілих на кір в Одесі всього 2 тижні, і, на жаль,є тенденція до зростання захворюваності серед цієї вікової групи. Всього минулого тижня в Одесі було зафіксовано 56 випадків захворювання серед дітей, з яких лише 9 вакцинованих. На поточному тижні на кір захворіло 63 дитини, з них лише 8 вакцинованих. В цілому захворілих на кір в Одесі більше 700 осіб, з них 423 – діти. Найчастіше хворіють діти від 1 до 4 років та від 5 до 9 років. «Основна маса людей, що поступають до нас у лікарню – не щеплені. Щеплених одиниці, і вони хворіють легше», – підкреслила Світлана Лаврюкова.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прес-конференція, присвячена спалаху кору в Одеській області, пройшла за участі представника ГО “Батьки за вакцинацію”

Також спікери зазначили, що недопуск нещеплених дітей до відвідування шкіл не означає позбавлення їх конституційного права на освіту. Як нагадала Ольга Дума – заступник директора департаменту освіти й науки Одеської міської ради – в статті 53 Конституції України йдеться про право на освіту, а не про право на відвідування учбового закладу, який має право використовувати різні форми організації навчального процесу. Спікер зазначила, що в кожному навчальному закладі для дітей, які з певних причин не отримають щеплення від кору на початок навчального семестру, буде обрано потрібну форму навчально-виховного процесу. Вона залежатиме від віку дитини, її здібностей, матеріально-технічних можливостей школи тощо – це може бути дистанційне навчання через Інтернет, індивідуальний графік занять у навчальному закладі чи вдома. У будь-якому випадку це буде окремо вирішуватися з кожним учнем та батьком. Таким чином діти зможуть продовжити навчання.

Джерело

Вам також буде цікаво: