Щеплення – це безпека нації – Наталія Лелюх

Стартує соціальний проект на підтримку Українського тижня імунізації за участі лідерів думок. ГО «Батьки за вакцинацію» звернулася до медиків, яких знають, поважають та до думки яких прислухаються багато батьків, з проханням стати учасниками соціального онлайн-проекту на підтримку Українського тижня імунізації – 2018. В рамках цього проекту лідери думок, розкажуть, чому, на їхню думку, робити щеплення важливо. А також вони стануть обличчям соціального проекту в мережі Facebook.

Сьогодні надаємо слово першій учасниці проекту – лікарю-гінекологу з багаторічним стажем, засновниці “Жіночого клубу“, популярному блогеру Наталії Лелюх, яку безліч вдячних пацієнток називають просто “Доктор Наташа”. Ми поговорили з популярним лікарем про те, що хвилює кожну маму : імунітет дитини та можливість його “зміцнення”, захист від інфекційних хвороб шляхом щеплення, причини страху батьків перед вакцинацією дітей, щеплення вагітних жінок та жінок на ГВ.

Більшість українських батьків турбує питання імунітету їхніх дітей – його «зміцнення», «укріплення» тощо. Заради досягнення цієї мети батьки ладні платити великі гроші за різноманітні обстеження, консультації вузьких фахівців, препарати… Але чи дійсно ми можемо якось «підняти» чи «зміцнити» свій імунітет чи імунітет дитини? Якою є позиція сучасної доказової медицини з цього приводу? На що насправді варто витрачати час та гроші, щоб почуватися краще, а хворіти менше?
Ми маємо як мінімум дві системи, що забезпечує нам захист. Система вродженого імунітету, що дісталась нам ще від одноклітинних організмів. За цією системою працюють всі бар’єри на шкірі та слизовій. І друга система – набутого імунітету, яку прийнято називати імунною. Вона має свої органи, тканини і унікальні спеціалізовані клітини, що індивідуальні у кожного з нас. Наші імунні реакції народжуються разом з нами. Основи роботи імунної системи закладені в 6 парі хромосом. Наші тканини від народження знають хто свій, а хто ворог. А от спеціалізовані клітини імунітету – навчаються постійно. Тому батькам треба зрозуміти наступне:
– глобальні пошкодження імунних реакцій, це, як правило, вроджені важкі захворювання;
– імунітет повинен постійно тренуватись, тому ГРВІ та запальна реакція – це прекрасно;
– важливо мати такі гігієнічні звички, що не будуть пошкоджувати природні бар’єрні функції шкіри та слизових;
– реальних дієвих препаратів для «підсилення» імунітету не існує, як і не існує чарівних пігулок здоров’я.

Парадокс полягає в тому, що ті самі батьки, які переймаються імунітетом своїх дітей, часто відмовляються робити їм щеплення, і діти залишаються беззахисними перед небезпечними захворюваннями. На Вашу думку, в чому причина цього страху перед вакцинацією і як батькам його перемогти?
Причина будь якого страху – це формування хибного уявлення про майбутнє, інколи на основі негативного попереднього досвіду. Досвід може бути власний, але, найчастіше, це нав’язана думка від людини, яка має вплив на свідомість даних батьків. Від бабусі до лекції професора в інтернеті. Боятись легше, ніж боротись з власним страхом. Навіть з енергетичної точки зору. Щоб боротись треба усвідомити страх і обробити аргументи за чи проти. Більш того, при виборі аргументів треба мати систему їх оцінки – це правда, це півправди, а це – брехня. Отже маємо вже цілу аналітичну лабораторію. Наші люди так не думають. Наші люди обирають собі ментора , якому вони довіряють цю роботу зробити.

Отже, причина страху перед вакцинацією – наявність лідерів думок, що транслюють цей страх.

Напрочуд популярною є думка, що вживання вітамінів, рослинних препаратів та БАДів є «профілактикою» захворювань, бо людина з «міцним» імунітетом навіть під час епідемії не захворіє або перехворіє легко. Чи має це твердження якесь наукове підґрунтя? Чи можуть вітаміни чи дієтичні добавки вберегти нас від хвороб?
Сприйнятливість до інфекцій має генетичну природу. Наприклад те, чи захворіє людина на холеру залежить від групи крові. Люди з 1 групою крові найбільш сприйнятливі, а от люди з 4 групою не хворіють на холеру. Ніяке харчування чи пігулки не змінять хромосоми. Хоча людина, що веде здоровий спосіб життя має більше шансів вижити, бо організм буде боротись тільки з інфекцією, а не з ожирінням чи нікотином паралельно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сумно, що інфекцій бояться менше, ніж вакцин – педіатр Лідія Бабич

Чи радите Ви вакцинуватися від вірусу папіломи людини (ВПЛ)?
Я раджу , але пояснюю, що це не панацея від раку (шийки матки – прим.ред.) і не захищає від ВПЛ на 100%., що для профілактики раку шийки треба робити цитологічне дослідження щороку, видаляти змінені ділянки на шийці. мінімізувати кількість статевих партнерів, кинути палити, нормалізувати обмін естрогенів.

В своїх публікаціях Ви приділяєте багато уваги т. з. «комерційним діагнозам» в гінекології. На жаль, подібна проблема існує і в педіатрії – до нас мало не щодня звертаються батьки, дітям яких ставлять неіснуючі діагнози і на цій підставі відмовляють від щеплень. На Вашу думку, якими критеріями варто керуватись батькам, обираючи лікаря для своїх дітей (чи сімейного лікаря)?
Лікар повинен відповідати на питання пацієнта на мові, яка зрозуміла пацієнту. Кожна родина має розробити для себе власні критерії довіри, але, насамперед, зрозумійте що для вас важливо – результат чи процес. Бо інколи мовчазний і непривітний лікар вилікує дитину одним препаратом, а говіркий та турботливий замучить обстеженнями та варіантами лікування.


Чи Ви рекомендуєте вагітним, яких спостерігаєте, вакцинуватися і від чого?
В сезонні епідемічні періоди – це вакцинація від грипу. При відсутності імунітету від кору і при наявності контакту протягом 6 днів бажано отримати коровий імуноглобулін. При підтвердженому контакті з хворим на дифтерію рекомендовано вводити вакцини АДП – М або АДП. Також, якщо вагітна мала відкриту травму або опік бажано ввести правцевий анатоксин.

Чи не щодня до нашої спільноти звертаються годуючі мами і скаржаться, що лікарі відмовляють їх від щеплень. Звідки «ростуть ноги» у цього міфу і чи має він бодай якесь підґрунтя?
Від невігластва. І відсутності бажання розбиратись зі своїми власними страхами.

Противники щеплень часто кажуть, що лікарі не вакцинуються і не вакцинують своїх дітей. Розкажіть, будь ласка, про досвід вашої родини.
Мої діти вакциновані за календарем щеплень. Я додатково маю вакцинацію від гепатиту, бо маю професійні ризики. Зараз збираємось пройти з чоловіком вакцинацію проти дифтерії.

Бесіду провела Марія Калмикова спеціально для ГО “Батьки з вакцинацію”

 

 

Вам також буде цікаво: