Сумно, що інфекцій бояться менше, ніж вакцин – педіатр Лідія Бабич

Чи насправді вакцинувати можна лише “абсолютно здорових” дітей? Чи перед вакцинацією треба обстежувати дітей на наявність”прихованих інфекцій”? Чи можна щеплювати дитину, яка постійно хворіє? На ці та інші поширені запитання щодо вакцинації нашому кореспонденту відповіла Лідія Бабич: неонатолог, педіатр, консультант з питань грудного вигодовування, керівник медичного напрямку клініки “Особливі”,  ведуча вебінарів і курсів для вагітних, популярний дитячий лікар на просторах Facebook.

Багато батьків бояться вакцинувати “недообстежених” дітей через острах “прихованих” інфекцій, які після щеплення можуть проявитися чи загостритися. Наскільки цей страх є обгрунтованим?

Я не тільки лікар, я мама маленької дівчинки і, звичайно ж, я розумію, що здоров’я дитини дуже турбує батьків. Є страх нашкодити випадково, хочеться передбачити всі можливі фактори, “підстелити соломку”.  Якщо дитина хвора і треба давати ліки для лікування, тут все більш-менш зрозуміло. Існує деякий ризик побічних ефектів, але ж це заради одужання, значить, доведеться ризикувати.

З вакцинацією трохи інша ситуація.  Батьки сприймають її так: дитина здорова, а її треба піддати потенційній небезпеці. Нехай вірогідність навіть  1 на мільйон, але ж батьки бояться. Сумно, що інфекцій бояться менше, ніж вакцин.

Насправді щеплення не робить дитину хворою чи слабкою. Це посильна задача для дитячого організму. Обстежувати дитину на всі у світі захворювання неможливо й недоцільно. Чим більше аналізів, тем вище виявлення здорового носійства, наприклад, якихось збудників, після цього з’являється  ще більше питань, ніж до обстеження. В результаті нікому не стає легше чи спокійніше, а вакцинація відкладається з надуманих приводів.

Існують міфи про те, як у дітей після щеплень розвивається пієлонефрит чи бронхіт, астма чи лейкоз – список можна продовжувати, але все це лише міфи. Нема достовірної інформації, що підтверджує подібні історії.

Чи це правда, що до вакцинації варто допускати лише “абсолютно здорових” дітей, і як визначити, чи насправді дитина здорова?

Ні, це неправда. Ослаблені діти чи діти, що часто хворіють, потребують вакцинопрофілактики навіть більше, ніж здорові. Тому що дитина з фоновими захворюваннями перенесе інфекції складніше. То чому б їх не попередити простими методами, такими як вчасно зроблені щеплення? Наприклад, дитина народилася передчасно, стан здоров’я не ідеальний, є складнощі. Якщо така дитина захворіє, наприклад, на кашлюк чи кір, то захворювання переноситиме важко. Набагато важче, ніж вакцинацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справжніх противопоказів до вакцинації від кору дуже мало – імунолог

Що робити, якщо дитина “не вилазить” зі шмарклів, часто хворіє на ГРВІ – як і коли робити щеплення, якщо дитина постійно хворіє?

Щеплювати, коли нема температури, а загальний стан нормальний. Кашель, нежить  як залишкові явища можуть продовжуватися тижнями, але це не протипоказ до вакцинації.  Діти, що часто хворіють, потребують сезонної вакцинації від грипу,  вакцинації від пневмококової та гемофільної інфекції. Саме пневмокок та гемофільна паличка часто викликають бактеріальні ускладнення після банальних ГРВІ, навіть такі серйозні як менінгіт та пневмонія.

Ще одне поширене питання від батьків звучить так: “Дитина довго лікувалася, приймала антибіотики, її імунитет ослаблений – чи можна робити щеплення»?

Антибіотики не ослаблюють імунітет. Нема жодних прописаних обмежень, що вакцинація якимось чином не поєднується з використанням антибіотиків.

Після щеплення батьки часто запитують: “Зробили щеплення дитині, і на наступний день (або через декілька днів) вона почала хворіти – чи «винне» в цьому щеплення і що робити?»

Що робити? Лікувати, як ви це робите зазвичай. Діти взагалі регулярно хворіють на ГРВІ – малюки, зазвичай, хворіють частіше за дорослих. Тому не дивно, що деякі випадки будуть співпадати у часі з вакцинацією.

Чи є допустимою вакцинація дітей з неврологічними розладами? Що в даному випадку є небезпечнішим: вакцинація чи її можливі наслідки?

Щепленя протипоказані дітям з неконтрольованою епілепсією, що не піддається лікуванню.  З іншими станами – ДЦП, гідроцефалія, перенесені травми, перінатальні ураження ЦНС, порушення розвитку та навіть аутизм  – щеплювати можна й потрібно. На жаль, часто звучать медвідводи з таких приводів, як наявність псевдокист в головному мозку чи інших бессимптомних знахідок на НСГ – а це звичайна неграмотність.

 

Бесіду провела Марія Калмикова

Вам також буде цікаво: