Своєчасна вакцинація українців від грипу – наша спільна відповідальність

Наближається  черговий сезон грипу – небезпечної хвороби,  що стрімко поширюється і має високий ризик розвитку ускладнень, а також завдає серйозних економічних збитків як державі в цілому, так і самим громадянам. Як відомо, грип швидко розповсюджується, тому епідемії трапляються щороку. При цьому високим є ризик розвитку ускладнень: згідно даних Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я щороку у світі від грипу помирає до півмільйона людей. У 2015 році тільки державні заклади витратили на лікування грипу близько 750 млн. грн. Сюди ж можна додати непрямі збитки – невиходи на роботу, лікарняні, а також випадки пожиттєвої інвалідизації. Значні витрати щороку лягають і на плечі самих захворілих. Час вжити заходів для попередження проблеми, щоб потім не боротися з її наслідками.

Світовий досвід показує, що найефективнішим методом боротьби з грипом є його профілактика, а саме – вакцинація. Щеплення від грипу значно знижує вірогідність захворювання та вберігає від важких форм перебігу та ускладнень хвороби, що можуть позначитися на подальшому житті людини. Це ризик смерті від ускладнень, особливо у дітей, осіб похилого віку та людей із хронічними захворюваннями. Також вакцинацію від грипу є особливо актуальною для вагітних та працівників охорони здоров’я.

Щоб вакцинація від грипу була ефективною, Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує щепити щонайменше 70% групи ризику. Вакцинація від грипу є інструментом, який захищає право на здоров’я та життя людини і суспільства в цілому. Однак існує щонайменше дві проблеми, які перешкоджають захисту українців від грипу. Перша з них – недостатня обізнаність громадян (в тому числі й медичних працівників) в питаннях імунопрофілактики в цілому та питанні вакцинації від грипу зокрема. Друга серйозна проблема – дефіцит вакцин чи затримка їхнього постачання. Наприклад, у 2016 році вакцини стали доступними населенню лише з початку листопада, тому щеплення проводилися вже в розпал захворюваності на грип, а самих вакцин було значно менше, ніж людей, що бажали щепитися. Для сприяння вирішенню цієї проблеми ГО «Батьки за вакцинацію» провела власне розслідування та дійшла висновку, що проблема з наявністю вакцин – це наслідок недосконалого нормативно-правового регулювання, а також невідповідності інтересів дистриб’юторів, місцевої влади та власників аптек соціальним потребам населення.

Зважаючи на перераховані вище проблеми, ГО «Батьки за вакцинацію» звернулася до Центру громадського здоров’я з пропозицією виступити організатором круглого столу з питань вакцинації від грипу в Україні та залучити до обговорення критичних питань представників МОЗ України, Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, Державної служби України з лікарських засобів,  Державного експертного центру МОЗ України, керівників підрозділів з питань охорони здоров’я обласних державних адміністрацій, виробників та дистриб’юторів вакцин, а також громадських організацій.

Адже лише спільними зусиллями Центру громадського здоров’я, представників центральної та регіональної влади, лікарської спільноти та стурбованої громадськості – батьків та інститутів громадянського суспільства з одного боку та комерційних структур – виробників та дистриб’ютерів імунобологічних препаратів – з іншого боку, ми зможемо виробити спільне розуміння та план дій щодо своєчасної та адекватної підготовки до сезонного підвищення захворюваності на грип та не допустити виникнення епідемічної ситуації.

Вам також буде цікаво: