Тренінг агентів змін з вакцинації як інструмент сприяння імунізації України

6-7 квітня 2019 року в Одесі пройшов четвертий тренінг Агентів змін з вакцинації. Захід провела ГО “Батьки за вакцинацію”  за партнерської підтримки провідної багатопрофільної клініки півдня України – «Медицинский дом Odrex». Також захід підтримали ГО “Платформа Здоров’я”, Департамент охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації, Департамент охорони здоров’я Одеської міської ради, Ротарі в Україні, Фундація АнтиСНІД-США в Україні, Центр громадського здоров’я МОЗ України, а також видання “Твій малюк” та “Медична сестра дошкільного закладу”.

Директор департаменту охорони здоров’я ООДА Олена Теряєва та голова правління ГО “Батьки за вакцинацію” Федір Лапій на відкритті заходу
Вітальне слово медичного директора “Медичного дому Одрекс” Дмитра Гавриченка

Захід пройшов під гаслом “Підготовка до проведення Українського тижня імунізації-2019”.  В рамках тренінгу учасники мали можливість отримати необхідні знання у сфері імунопрофілактики та ефективної організації соціальних проектів, пов’язаних з імунізацією. Український тиждень імунізації-2019 вже втретє проводитиметься в Україні 24-30 квітня в рамках Європейського тижня імунізації  під егідою Європейського регіонального бюро ВООЗ. В результаті отриманих знань та навичок команди створили кейс заходів з нагоди Українського тижня імунізації-2019  в своїх регіонах. 

Тренінг включав такі навчальні блоки: медичний, організаційний, комунікативний, лідерський. Учасники не лише змогли оновити свої знання з імунопрофілактики, а й отримати навички в галузі створення ефективних соціальних проектів та перейняти досвід лідерів, що ефективно проявили себе в умовах медичної реформи. Особливу увагу було приділено юридичним аспектам вакцинації.

Адвокат Олег Юдін під час доповіді “Юридичні аспекти вакцинації”
Представник департаменту охорони здоров’я ООДА Дмитро Самофалов з доповіддю “Досвід реформування стратегічно важливого напрямку охорони здоров’я”
Представник ГО “Батьки за вакцинацію” Ірина Андріяш під час доповіді “Роль ГО “Батьки за вакцинацію” в підвищенні охоплення щепленнями в Україні

Зокрема, на медичному блоці досвіченими лікарями з позицій доказової медицини було освітлено теми сучасного підходу до вакцинації від туберкульозу та туберкулінодіагностики, неврологічних та хірургічних аспектів вакцинації, вакцинації ВІЛ-позитивних осіб та «особливих» діток, а також організації служби імунопрофілактики в рамках приватного медичного закладу.

Медичний директор представництва Фундації Анти-СНІД-США в Україні під час доповіді “Сучасні підходи до вакцинації ВІЛ-позитивних осіб”
Директор ДМП №6 м Одеси, лікар-нейрохірург Сергій Горіщак під час доповіді “Неврологічні аспекти вакцинації”
Лікар-фтизіатр Костянтин Рогач під час доповіді “Актуальні питання туберкулінодіагностики та вакцинації від туберкульозу”

Спікерами заходу стали представники Центру громадського здоров’я МОЗ України, Департаменту охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації, Департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради, представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні, Ротарі в Україні, а також громадські діячі, керівники медичних закладів, бізнес-тренери, лікарі та батьки, які мають успішний досвід в реалізації суспільно важливих проектів. Серед спікерів були й керівники регіональних осередків ГО «Батьки за вакцинацію» та Агенти змін з вакцинації, які поділилися з іншими Агентами досвідом створення успішних команд, методами просування власного бренду та контенту в соціальних мережах.

Агент змін з вакцинації, консультант з ГВ Вікторія Іванова після доповіді “Створення ефективного контенту на тему вакцинації”
Керівник мелітопольського осередку ГО “Батьки за вакцинацію”, лікар-інфекціоніст Надія Дребот з доповіддю “Створення ефективної команди”
Прес-секретар Департаменту охорони здоровя Одеської міської ради Олена Вельможко з доповіддю “Ефективна комунікація зі ЗМІ та місцевою владою”

Також увазі слухачів було представлено майстер-класи із транспортування та введення імунобіологічних препаратів.

А завершився захід роботою в командах – учасники опанували основи проектного менеджменту та створили кейс заходів з нагоди Українського тижня імунізації-2019 в своїх регіонах.

Всі бажаючі змогли пройти екскурсію «Медичним домом Одрекс» та на власні очі побачити, як працює провідна багатопрофільна клініка півдня України.

Читайте також: Український тиждень імунізації 2018

Також в рамках заходу було проведено прес-брифінг на тему «Тренінг Агентів змін з вакцинації як інструмент сприяння імунізації України».  В ньому взяли участь голова правління ГО «Батьки за вакцинацію», лікар-імунолог, лікар-дитячий інфекціоніст, кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО ім.П. Л. Шупика, експерт МОЗ за напрямком “Інфекційні хвороби. Паразитологія. Дитяча імунологія” Федір Лапій, медичний директор «Медичного дому Одрекс» Дмитро Гавриченко, головний спеціалист віддлу управління та контролю якості медичної допомоги Департаменту охорони здоров’я ООДА Дмитро Самофалов, голова відділу охорони материнства та дитинства Департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради  Ганна Луньова, представник ГО «Платформа здоров’я» Світлана Бубенчикова, медичний директор представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні Лариса Гетьман, офіцер дистрикту 2232 Ротарі Інтернейшнл Борис Голобородько.

Тільки спільними зусиллями ми – громадські діячі, медична спільнота, батьки, місцева та центральна влада, представники ЗМІ – зможемо змінити ставлення суспільства до імунопрофілактики та запобігти новим спалахам небезпечних хвороб. Український тиждень імунізації-2019 стане ще однією можливістю проінформувати людей про важливість вакцинації та покращити ситуацію з охопленням профілактичними щепленнями в Україні.

В публікації використані фото Медичного Хабу Одрекс, Олени Вельможко, Марії Кравченко, Вікторії Іванової, Марії Калмикової

Вам також буде цікаво: