Дорослим не треба вакцинуватися – правда чи міф?

Чи правда, що вакцинувати необхідно лише дітей? На жаль, це один з міфів, через віру в який багато дорослих людей залишається беззахисним перед небезпечними хворобами. Зруйнувати цей міф нам допоможе експерт – лікар-педіатр медичного центру “Наш доктор” Євгенія Правдюк.

“Імунізацію призначено не лише для дітей. Захист від деяких вакцин, введених у дитячому віці, може з часом знижуватись. Ви також можете піддаватися ризику певного вакцинокерованого захворювання через свій вік, професію, спосіб життя, подорожі чи стан здоров’я.
Всі дорослі потребують імунізації для попередження серйозних захворювань, які можуть призвести до порушення стану здоров’я, тимчасової втрати працездатності та фінансових збитків.

ГРИП.
При зараженні вірусом грипу ускладнення розвиваються досить швидко, а перебіг хвороби може бути вкрай важким.
• У хворих спостерігається підвищення температури до 38,7-40 градусів, яка залишається високою протягом трьох та більше діб.
• Також у хворих може спостерігатися головний біль, біль в суглобах та м’язах, сонливість, слабкість, відмова від їжі, кашель без відходження мокротиння, рясне потовиділення, сухість слизових оболонок ротової та носової порожнини, носоглотки;
• В ході прогресування грипу стан хворого може ускладнюватись через розвиток пневмонії (первинної, вторинної чи змішаної), серозного менінгіту, енцефаліту.
Найперший і найголовніший способ захистися від грипу – це вакцинація. Краще щепитися до листопада, але якщо Ви спізнилися, це не привід відмовлятись від щеплення — можна зробити це навіть в березні.
Вакцинація проти грипу особливо важлива для людей з хронічними захворюваннями, вагітних жінок та літніх людей.

ГЕПАТИТ В.
Шляхи передачі: через кров (переливанння крові, стоматолог, манікюр, татуювання, бриття в салоні), через слину, статевим шляхом.
Головні симптоми: втомлюваність, втрата апетиту, жовтуха, нудота, відчуття дискомфорту в правому підребір’ї, зміна кольору сечі (темнішає) та калу (світлішає), біль в суглобах.
У випадку, якщо гепатит В було діагностовано на пізній стадії чи якщо це захворювання не вилікували вчасно, результат є очікуваним: цироз чи печінково-клітковий рак.
Дорослі, що хочуть вакцинуватися від гепатиту, можуть отримати 3 дози вакцини проти гепатиту В «Енджерикс-B» чи комбінованої вакцини «Твінрикс» проти гепатиту А та гепатиту В. (Примітка: якщо «Твінрикс» вводиться у віці від 1 до 15 років, в такому випадку достатньо двох доз вакцини).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинація. Запитання та відповіді.

ДИФТЕРІЯ ТА ПРАВЕЦЬ.
Дифтерія. Зараженння відбувається повітряно-крапельним шляхом.
Дифтерійний токсин, що виділяється при розмноженні збудника, може призводити до розвитку важких ускладнень, в тому числі на серце, які й зумовлюють небезпеку дифтерії (можливі її наслідки: кома, параліч і навіть смерть).
Правець. Зараження відбувається через відкриті рани (проколи, занози, порізи, потертості, відкриті переломи, опіки, обмороження, укуси тварин).
Один из основних симптомів-постійні судоми.
Ускладнення правця: зупинка дихання та серця, пневмонії, розриви м’язів, переломи кісток, компресійні деформації хребта.
Раз на 10 років ВСІ мають бути ревакциновані від дифтерії та правця вакциною АДП-М безкоштовно в державній поліклініці за місцем проживання чи вакциною «Бустрикс» (дифтерія+правець+кашлюк) власним коштом.
Як правило, дорослі пацієнти щеплені в дитинстві (99%). Навіть за відсутності медичної виписки можна просто вакцинуватись однією дозою в будь-якому віці та повторювати її кожні 10 років. Деякі дорослі точно знають, що НЕ вакцинувались в дитинстві, в цьому випадку дорослому необхідно отримати 2 дози вакцини АДП-М з інтервалом в 1 місяць та ревакцинацію через 6 місяців після 2-ї дози (всього 3 дози). (Якщо ж дорослий бажає вакцинуватися вакциною «Бустрикс», її можна ввести в якості першої чи третьої дози, а інші дози зробити вакциною АДП-М).
Вагітні жінки мають отримати 1 дозу вакцини «Бустрикс» під час кожної вагітності. Краще за все зробити це з 27 по 36 тиждень вагітності незалежно від попередньої історії введення вакцини «Бустрикс» (стратегія «кокону» для забезпечення захисту немовляти від кашлюку до отримання ним власного щеплення від цієї хвороби).

Жінкам.
Рак шийки матки є основною причиною смерті від раку серед жінок в країнах, що розвиваються. Майже ¾ всіх ракових захворювань шийки матки викликані ВПЛ – вірусом, що передається статевим шляхом. Два типи ВПЛ (типи 16 та 18) викликають 70% випадків раку шийки матки.
Вакцинація проти ВПЛ важлива для попередження раку шийки матки. Наразі доступні дві вакцини проти ВПЛ: двовалентна (ВПЛ типи 16 та 18 – вакцина «Церварикс») та чотиривалентна(ВПЛ типи 6, 11, 16 та 18 – вакцина «Гардасил»). Не рекомендуєтся вагітним введення лише живих вакцин (вакцини від кору, паротиту та краснухи, вітряної віспи, жовтої лихоманки).
Існує також ряд вакцин, що показані людям певного роду занять чи з певним станом здоров’я (вакцини від пнемококової та менінгококової інфекцій, жовтої лихоманки тощо). Про необхідність вакцинації даними вакцинами можна дізнатися у свого лікаря.
Вацинуйтеся та будьте здорові!”

Джерела:

  1. Immunization in Practice A practical guide for health staff 2015 update
  2. https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/hcp/imz/adult.html
  3. https://www.cdc.gov/vaccines/adults/rec-vac/index.html
  4. http://www.immunize.org/catg.d/p4030.pdf

Фото надане Євгенією Правдюк

Вам також буде цікаво: