Нам 2 роки!

ГО “Батьки за вакцинацію” об’єднує свідомих батьків, які відповідально ставляться до здоров’я дітей та розуміють значення вакцинації у формуванні імунітету кожної людини.

З початку створення (26 лютого 2016 року) наша організація ініціювала та провела декілька сотень просвітницьких заходів та зустрічей на тему вакцинації для батьків, медичних працівників, студентів медичних спеціальностей, а також для дітей, які мають змалку розуміти важливість щеплень.

У своїй діяльності організація  об’єднала найкращих лікарів – фахівців у педіатрії, імунології, інфектології, епідеміології. Зокрема, активність та заходи ГО підтримують Федір Лапій, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО ім. П. Л. Шупика (у вересні 2017 році він став членом Правління ГО «Батьки за вакцинацію»), лікар дитячої імунології; Андрій Пеньков, к.мед.н., педіатр, співзасновник Східно-Української академії педіатрії, президент українсько-німецької медичної асоціації, член Харківської експертної групи з підтримки медичної реформи; Леонід Дубей, д.мед.н., професор, дитячий гематолог, Президент ГО «Українська Академія Педіатрії»; відомий дитячий лікар Євген Комаровський; головний епідеміолог МОЗ Ірина Колесникова.

За нашої ініціативи створені та видані:

У 2017 році ГО «Батьки за вакцинацію» ініціювала щорічне проведення Українського тижня імунізації в рамках Всесвітнього та Європейського тижнів та виступила активним учасником кампанії з реагування на спалахи поліомієліту та кору в Україні. ГО «Батьки за вакцинацію» стала ініціатором проведення заходів з нагоди Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом-2017 в Україні. Проект «Український тиждень імунізації» був презентований Головою правління Тимофієм Бадіковим на Європейській регіональній зустрічі керівників програм національної імунізації ВООЗ в Чорногорії, як приклад роботи з батьками через ініціативу «Агенти змін з вакцинації». В квітні 2018 року ми знову проводитимемо Український тиждень імунізації. В рамках даного заходу ГО “Батьки за  вакцинацію” звернулася на Біржу Соціальної Реклами та оголосила тендер на створення соціальної реклами. Рекламу буде присвячено темі імунізації дітей шляхом вакцинації їх від інфекційних хвороб.

Саме завдяки боротьбі ГО «Батьки за вакцинацію» за право українців на здоров’я в епідсезоні грипу вакцини від грипу з’явилися в Україні на 3 місяці раніше, ніж у минулому році. Завдяки розголосу, наданому організацією темі вакцинації проти грипу в соцмережах та на зустрічах із представниками МОЗ, ця тема вийшла на новий рівень як у ставленні влади та постачальників вакцин, так і в свідомості громадян. Проблема затримки та дефіциту вакцин від грипу набула широкого розголосу, а популярність вакцинації від грипу серед українців підвищилася.  Також ми одними з перших привернули увагу громадськості на випадки правця у не щеплених дітей.

Важливим кроком до зміни ставлення суспільства до теми профілактичних щеплень стали два тренінги для Агентів змін з вакцинації –  батьків, медиків, журналістів, керівників громадських об’єднань, які розуміють важливість вакцинації та готові змінити ставлення населення до цієї важливої теми. Нині Агенти змін з вакцинації активно проводять заходи у своїх регіонах. За ініціативи та підтримки ГО «Батьки за вакцинацію» в різних регіонах України щотижня проходять просвітницькі зустрічі медиків для батьків з метою покращення ставлення українців до щеплень та досягнення рекомендованого охоплення імунізацією не нижче 95%.

За рекомендаціями Агентів змін ГО «Батьки за вакцинацію» нагороджує відзнаками-гравітонами найкращі кабінети щеплень по всій Україні. Відзнаки вже отримали кабінети щеплень в Одеській, Львівській, Запорізькій, Тернопільській, Дніпропетровській, Полтавській, Харківській областях та м. Києві. Лікарі та медичні сестри, що працюють у цих кабінетах, знаходять індивідуальний підхід до своїх пацієнтів, та роблять все від них залежне, щоб діти були захищені від інфекційних хвороб.

Активна просвітницька робота ведеться й в мережі Інтернет – у створеній нами Фейсбук-спільноті батьки можуть отримувати об’єктивну інформацію з питань вакцинопрофілактики безпосередньо від фахівців – прихильників доказової медицини (педіатрів, імунологів, сімейних лікарів). Модераторами спільноти було створено FAQ з вакцинації – довідник з відповідями на найпоширеніші питання про щеплення. Рецензентами тексту стали лікарі-учасники спільноти, що працюють на засадах доказової медицини, в тому числі експерт МОЗ, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО ім. П. Л. Шупика, член правління ГО «Батьки за вакцинацію» Федір Лапій.

У наших планах на поточний рік – національний освітній проект для дітей в дитячих садках,  спрямований на популяризацію вакцинації серед дітей молодшого віку, а також їхніх батьків; організація та проведення тренінгів для медичних працівників та студентів медичних спеціальностей, чия діяльність пов’язана з вакцинацією; організація Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом (24 жовтня 2018 р.).

Ви можете долучитися до ідеї просвітницької роботи в питанні, яке нині стоїть дуже гостро і вимагає уваги з боку громадськості. Адже воно стосується майбутнього наших дітей.

«Я дуже радий, що ми стали платформою, яка об’єднала розсудливих українців. За два роки ми стали організацією, з якою рахується держава та міжнародні партнери. Попереду ще багато роботи, тому що нам потрібні агенти змін в кожному місті та населеному пункті»,  – коментує Тимофій Бадіков, голова правління ГО «Батьки за вакцинацію».

Вам також буде цікаво: