Вакцинація проти грипу – найкращий метод профілактики. Круглий стіл

Всупереч розповсюдженій думці про «пересічність» грипу, грип є надзвичайно заразним та небезпечним захворювання, що швидко поширюється, призводить до епідемій та уражає представників всіх вікових груп. Особливо небезпечними ускладнення грипу є для осіб з груп ризику (вагітних, осіб з хронічними захворюваннями, дітей до 5 років тощо), які можуть призводити до летальних випадків. Згідно даних Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я щороку у світі від грипу помирає до півмільйона людей.

Світовий досвід свідчить про те, що найефективнішим методом боротьби з грипом є його профілактика, а саме – вакцинація. Саме тому ГО «Батьки за вакцинацію» звернулася до Центру Громадського здоров’я МОЗ України з пропозицією організувати круглий стіл  з питань вакцинації від грипу в Україні.

Ми вдячні Центру Громадського здоров’я, який підтримав нашу ініціативу. Подібний захід проводився в Україні вперше: у круглому столі «Вакцинація проти грипу – найкращий метод профілактики», що пройшов 28 серпня в «Українському домі»,  взяли участь представники  МОЗ України, Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, Державного експертного центру МОЗ України, ЮНІСЕФ, виробників та дистриб’юторів вакцин, а також громадських організацій. Всі учасники мали можливість висловити своє бачення ситуації та запропонувати шляхи подолання існуючих проблем.

Згідно даних Центру Громадського здоров’я, представлених на круглому столі, протягом сезону 2017 – 2018 року в Україні було зафіксовано 400 тисяч випадків грипу та ГРВІ (серед них вакцинованих від грипу – 0%). З них 1502 випадки – з важким перебігом. З них 459 осіб (30%) перебували в реанімації, у 325 осіб (22%) грип було підтверджено лабораторно, 7 захворілих померло. Частіше за все хворіли діти до 4 років.

Найбільш ефективним у світі методом профілактики грипу є вакцинація. Як зазначила у своїй доповіді представниця ВООЗ в Україні Вусала Аллахвердієва, у переважній більшості розвинених країн вакцинація від грипу входить до національного календаря та забезпечується за рахунок державного бюджету. Згідно рекомендацій ВООЗ, щонайменше 75% населення з груп ризику має бути щеплено від цієї хвороби. Проте в Україні минулого сезону від грипу вакцинувалося всього 1,5% населення з груп ризику.

За словами Голови правління ГО «Батьки за вакцинацію», кандидата медичних наук, доцента НМАПО ім. П. Л. Шупика Федора Лапія однією з перепон на шляху успішної імунізації українців від грипу є позиція медичних працівників. Незважаючи на те, що інформація ВООЗ щодо щорічного оновлення штамового складу вакцин від грипу та досліджень, які проводяться з цією метою, є у відкритому доступі, не всі медичні працівники ознайомлені з нею. В результаті пацієнти, що бажають зробити щеплення, отримують від лікарів хибну інформацію та «міфи» з жовтої преси («вакцина неефективна, бо вірус новий щороку», «не можна вакцинуватись в період епідемії» тощо). Насправді ж ВООЗ регулярно оновлює рекомендації щодо складу вакцин від грипу. Глобальна система епіднадзору за грипом та відповідних заходів ВООЗ (ГСЕГВЗ) – мережа національних центрів з грипу та центрів, що співпрацюють з ВООЗ, в усьому світі – веде постійний моніторинг за вірусами грипу, що циркулюють серед населення, та два рази на рік оновлює склад протигрипозних вакцин. Вакцинація актуальна навіть під час спалаху хвороби, адже вакцина захищає від трьох-чотирьох штамів вірусів грипу. Навіть перехворівши одним, Ви все одно вразливі для інших штамів. Саме тому  вакцинація є актуальною протягом усього сезону захворюваності. Подолання упередженості медичного персоналу відносно вакцинації від грипу є надзвичайно важливим, адже минулого року лише 15% з них отримало дане щеплення. Така ситуація створює небезпеку як для самих медпрацівників, так і для їхніх пацієнтів, а також свідчить про нестачу фахової інформації з цього приводу навіть у лікарів.

Проте необізнаність населення – не єдина перешкода на шляху вчасної вакцинації українців від грипу. Як відомо, шлях, який проходить вакцина, щоб потрапити від виробника до споживача, є досить довгим (рекомендації ВООЗ – експертиза в Державному Експертному Центрі – відповідний наказ МОЗ – завершення процесу виробництва – митниця – відбір зразків Держлікслужбою – лабораторія з контролю якості МІБП ДЕЦ – дозвіл Держлікслужби на реалізацію вакцини – надходження до споживача). Для вчасного надходження вакцини на ринок всі ці етапи необхідно проходити у мінімальні можливі терміни. За словами директора Державного Експертного Центру (ДЕЦ) Тетяни Думенко, цього року в українців є всі шанси отримати вакцини від грипу до початку жовтня  за умови «відповідальної позиції заявників», які мають вчасно подати реєстраційні форми, заявки та матеріали. ДЕЦ, Міністерство Охорони Здоров’я та Центр Громадського Здоров’я засвідчили, що готові працювати «максимально оперативно», щоб українці мали можливість вакцинуватись від грипу до періоду підйому захворюваності, який прогнозується з листопада 2018 по березень 2019 року. Також представники ДЕЦ повідомили, що одна з вакцин з оновленим складом вже завершила експертизу внесення зміни штамового складу для сезонних вакцин, що було затверджено відповідним наказом МОЗ, а інша вакцина також завершила експертизу та очікує відповідного наказу профільного міністерства. Таким чином за умови подальшої ефективної та своєчасної співпраці з заявниками виробники мають можливість поставити дані вакцини в Україну до початку підйому захворюваності.

Громадськість також не планує лишатися осторонь такої важливої проблеми як захист населення України від грипу та інших вакцинокерованих захворювань. Ініціатор проведення круглого столу – ГО «Батьки за вакцинацію» – оголосила про створення «Коаліції за вакцинацію» для об’єднання зусиль громадськості в цьому напрямку. «Громадськості потрібен спільний план дій, щоб не розпорошувати сили та ресурси, а діяти злагоджено і організовано», – зазначив виконавчий директор ГО «Батьки за вакцинацію» Тимофій Бадіков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закликаємо українські ГО до створення коаліції за вакцинацію

Першим кроком до такої спільної та ефективної співпраці громадськості та держави і став даний круглий стіл, де всі учасники на рівних могли висловити своє бачення ситуації, поділитися досвідом та намітити спільний план дій. Представники ЦГЗ зазначили, що ряд питань, які можуть допомогти у прискоренні появи вакцин від грипу в Україні, взято на контроль. Представники громадськості, у свою чергу, заявили про підтримку даної ініціативи: зокрема, у проведенні інформаційно-роз’яснювальної кампанії серед населення стосовно важливості вакцинації проти грипу та створенні бази даних постачальників вакцин, яка допоможе вирішити проблеми з наявністю препаратів не лише в великих містах, а й в маленьких містечках та селах.

Здоров’я та безпека наших дітей та інших вразливих членів нашого суспільства – наша спільна відповідальність. Тільки об’єднавши зусилля ми  – представники органів державної та місцевої влади, громадськості, лікарської спільноти, виробників та дистриб’юторів імунобіологічних препаратів – зможемо забезпечити в Україні належний рівень вакцинації від грипу на рівні цивілізованих країн, запобігти випадкам інвалідизації та смерті серед нашого населення.

Щиро дякуємо Центру Громадського Здоров’я за організацію та проведення цього важливого заходу!

 

 

Вам також буде цікаво: