Вакцинація: відповіді сімейного лікаря на найпоширеніші питання батьків

Сімейний лікар Анастасія Ходан розповіла, що потрібно обов’язково запитати в кабінеті щеплення, а також які щеплення, крім планових, варто зробити і чому.

Анастасія ХоданЯк готуватись до вакцинації?

Вакцинація дитини чи дорослого не передбачає специфічної підготовки. Проте, щеплення, все ж, вимагає певних умов. По-перше, батьки повинні повідомити сімейному лікарю чи лікарю-педіатру про будь-які зміни в поведінці дитини за останню добу, а також про погіршення сну, зміну поведінки чи втрату апетиту. По-друге, температура тіла дитини повинна бути в межах норми. Найкраще виміряти температуру вдома перед виходом до лікарні, адже ми не завжди зможемо адекватно оцінити температуру тіла дитини, коли вона пробіглась, на шляху до лікарні зайшла з татом на дитячий майданчик, а під кабінетом лікаря бавилась з іншими дітьми. Очевидно, що температура тіла такого малюка буде підвищеною, але це – фізіологічно. Важливо не давати самостійно ніякий препаратів, якщо їх не призначив лікар.

Повідомте лікаря про алергії дитини, час попередніх вакцинацій та реакції на них, прийом будь-яких препаратів тривало або за останній час, не бійтесь сказати, що на вашу думку дитина зараз хвора.

Як діяти після щеплення?

Не перегодовуйте дитину в день щеплення, давайте багато пиття. А також намагайтесь забезпечити малюку комфортну обстановку та спокій. Не потрібно укутувати дитину ковдрами чи надмірно одягати, при цьому температура в приміщенні повинна утримуватись в межах-22-23 градуси С.

В першу добу після вакцинації можна гуляти на вулиці, бавитись і, взагалі, вести нормальний спосіб життя.

Все ж, деякі стани вимагають звертання по медичну допомогу , а саме:

  • підвищення температури вище 39 градусів Цельсія (температуру до 38,9 збиваємо самостійно жарознижуючими препаратами без вмісту аспірину, лікаря бажано про це повідомити)
  • з’явилась виражена блідість, дитина стала в’ялою, пасивною, сонливою
  • безперервний плач понад 3 год., зміна характеру плачу
  • блювання
  • тремтіння, судоми

Як формується календар щеплень?

Календар щеплень – це документ, створений на основі наказу МОЗ України. В ньому вказані всі обов’язкові вакцини і коли їх потрібно робити. Якщо з певних причин ваш малюк не отримав вакцинацію своєчасно, тоді індивідуально графік для вас складе ваш дільничний педіатр чи сімейний лікар.

Що потрібно обов’язково запитати в кабінеті щеплення?

Запитайте в лікаря, що це за вакцина, попросіть розповісти про термоіндикатор на флаконі з рідиною. Дізнайтесь про можливі реакції на щеплення, терміни їх виникнення і як діяти у разі їх появи, які жарознижуючі препарати можна давати дітям та коли можна робити наступну вакцинацію.

Які щеплення , крім планових, ще варто зробити і чому?

Вакцину АДП потрібно зробити за 10 років після попередньої. Цього немає в календарі щеплень, проте це важливо, щоб підтримати і активізувати свій імунітет проти правцю і дифтерії. Якщо АКДП робити за календарем щеплень у 6 років, то наступну робимо у 26.

Вакцинація проти гепатиту B особливо  важлива для певних категорій населення, наприклад, медиків, чи людей, яким здійснюються переливання крові. Проте ризик зараження є високий для всіх, навіть при відвідуванні стоматолога чи манікюрного салону.

Вакцинація від пневмококової інфекції допоможе уберегти Вашу дитину від хвороби, адже цей збудник може бути причиною як звичайного отиту, так і летальної пневмонії. Щеплення можна робити з 3-х місячного віку.

Вакцинація від ротавірусної інфекції  попереджує розвиток ускладнень від цього захворювання (сезонність осінь-зима, характеризується значною поширеність під час спалахів) таких, як зневоднення, судоми, токсикоз та ін. , які особливо небезпечні для дітей перших років життя.

Вакцина проти грипу зазвичай робиться в жовтні-листопаді щороку. При цьому щеплення не дає 100% гарантії , що ви не захворієте, але ймовірність мати ускладнення  значно знижується. Все ж, вигідніше зробити вакцинацію (вартість близько 200грн.) , ніж хворіти  цілий тиждень і витрачати значні суми на препарати ( до прикладу –тільки  спрей від нежитю+пастилки від болю в горлі+препарати від кашлю коштуватимуть до 200-250грн.)

Вам також буде цікаво: Захищаємося від грипу: де зробити щеплення в Києві?

Вакцинація від папілома-вірусу для дівчаток підліткогового віку є дуже важливою, адже в подальшому може захистити від раку шийки матки, який, на жаль, дуже поширеній в Україні і характеризується високою смертністю.

Вакцинація від захворювань, поширених в екзотичних країнах, де ви плануєте перебувати залежить від регіону, куди мандруєте, і також є важливою, адже деякі з таких захворювань мають летальні наслідки.

Вам також буде цікаво: