Едельвейс. Казкові історії про діток з особливими потребами від дитячого лікаря

Одна з учасниць-експертів нашого проекту «Руйнівники міфів про вакцинацію» – дитячий лікар- інфекціоніст  вищої категорії КУ “Мелітопольська міська дитяча лікарня”, педіатр, агент змін з вакцинації ГО «Батьки за вакцинацію» Надія Дребот – підійшла до поставленої задачі творчо й нестандартно. В результаті народився окремий цикл публікацій «Едельвейс (Leontopodium). Казкові історії про діток з особливими потребами від дитячого лікаря». Першу казкову історію ми сьогодні пропонуємо вашій увазі.

 

Казкова історія про вакцинацію дітей з особливими потребами.

«Я, Надія Дребот, лікар дитячий інфекціоніст дитячої лікарні міста Мелітополя. І я зараз вперше побачила ситуацію з охопленням вакцинацією дітей з особливими потребами під таким кутом зору. Мені соромно. Я не буду посилатися на джерела інформації. Просто мої почуття. Мені дуже соромно за те, що сотні тисяч дітей ізольовані від зовнішнього світу через нашу байдужість.

“А давайте, колеги, розберемо по антивакцинальному міфу і зруйнуємо його!”. Цей заклик викликав у мене пригнічення. Результати цієї роботи нагадують будівництво на піску. Ніби самі в себе медики вкрали цемент, цеглу, пісок, всі інструменти. Чим більше намагань повернути здоровий глузд у процес вакцинопрофілактики, тим результат плачевніший. Саботаж, пофігізм, безнадія. Який міф особисто я можу розвінчати? Я написала, що чекаю пропозиції від модератора. Модератор запропонувала розвінчати міф відносно протипоказів щодо проблем вакцинопрофілактики дітей з особливими потребами (інвалідів, як у нас їх називають в суспільстві).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЮНІСЕФ та «Батьки за вакцинацію» – разом до здорової нації!

Сотні тисяч дітей і дорослих, які є заручниками нашого колективного пофігізму. Сотні тисяч матерів і татусів в очікуванні, що ми нарешті опам’ятаємося і зробимо все , щоби їх діти змогли разом з однолітками проживати події разом.Не боячись, що ці слабкі фізично діти захворіють на банальні інфекції.  Я бачила, як за кордоном діти з особливими потребами разом зі здоровими дітьми беруть участь в цікавих заходах, радіють, обмінюються інформацією. Почуваються захищеними. Вони вакциновані краще, ніж їх здорові однолітки. У нас в Україні з цим “тридесяте царство за семи горами і трьома морями”. Діти з особливими потребами, “приватизовані” вузькими спеціалістами, абсолютно не компетентними в питаннях вакцинопрофілактики таких сонечок. Мами, виснажені тривогами, з ними ніхто толком не спілкується, а їм це так потрібно. Просто чиясь рука поруч. І бажання лікаря скласти індивідуальний графік щеплення для її крихітки, трохи слів, декілька хвилин уваги.

Вакциновані діти з особливими потребами можуть стати ефективними і успішними, якщо ти, Doctor, задумаєшся над цим в цей різдвяно – передріздвяний час. Духовних сил тобі, Doctor! Хай ця казка стане реальністю! І діти з особливими потребами будуть захищені! Ця історія матиме продовження (подальший текст взято за посиланням ).

 

До нашої креативної мелітопольської команди ГО “Батьки за вакцинацію” на цьому тижні долучилася Екатерина Пелагея (Катерина Нестеренко), голова Запорізького відділення Всеукраїнської асоціації допомоги хворим на муковісцидоз.

У вівторок, 12.12.2017 року, ми зустрілися з Катериною з приводу узгодження плану вакцинації її донечки. Коли відкриваєш індивідуальну карту розвитку 4.5 – річної дитини, а там по одному БЦЖ, від гепатиту В і, слава Богу, від кору паротиту краснухи, то стає моторошно. Адже невакциновані діти позбавлені можливості бути разом з однолітками в соціумі, розвиватися, творити.

Ми спланували графік, я написала рекомендації. І якось так все почало відбуватися, що вже в середу, 13, вирішилися питання з вакцинами. Пелагея в умовах напівстаціонару Мелітопольської дитячої лікарні при ефективному супроводі нашого “фармлогіста” Олени Єфименко отримала першу вакцинацію від правцю, дифтерії, кашлюку, поліо, гемофільної палички з другою від гепатиту В вакциною Hexaxim. І вирішено питання з другою та третьою дозами від поліо, дифтерії, кашлюку, правцю.

В місті багато дітей, для яких рекомендована вакцинація від пневмококу є обов’язковою, бо інакше їх просто переслідують пневмонії, отити, бронхіти і навіть менінгіти. Ми дуже сподіваємося, що в ці свята такі діти отримають можливість стати захищеними від злих інфекцій».

Фото надані Надією Дребот

Вам також буде цікаво: